24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăLifestyleCe se întâmplă dacă nu îți repari la timp sistemul de evacuare...

Ce se întâmplă dacă nu îți repari la timp sistemul de evacuare al automobilului

Sistemul de evacuare al unei mașini servește la eliminarea în exterior a gazelor rezultate în urma arderii combustibililor. Dacă, în timpul mersului, mașina devine zgomotoasă, dar calitatea șofatului se menține, atunci probabil că există o problemă la sistemul de evacuare a gazelor. Datorită simplității construcției sale, repararea sistemului de evacuare poate fi efectuată, fără probleme, chiar și de o persoană cu mai puține veleități  tehnice, însă, cel mai probabil, dacă nu te pricepi, poți apela la un service auto.

Iată mai jos care sunt consecințele ignorării unei astfel de probleme tehnice o perioadă prea lungă de timp. 

Ce este sistemul de evacuare

Acesta este una dintre cele mai solicitate părți ale unei mașini. Mulți șoferi nu acordă atenție sistemului de evacuare a gazelor de eșapament, poate pentru că este situat sub mașină. Cei mai mulți dintre aceștia se uită rar sub mașină pentru a verifica în ce stare este, de exemplu, toba esapament finala. Și, totuși, sistemul de evacuare poate fi considerat plămânul automobilului. Este la fel de important precum distribuția mașinii, adică acele piese, precum kit curea distributie, care ajuta la funcționarea motorului, permițând aerului proaspăt să intre în cilindri, iar gazelor arse să fie evacuate.

Sistemul poate să fie format – în funcție de tipul de automobil – din galeria de evacuare, care are rolul de a prelua gazele emise de motor și o parte din căldura generată de acesta, downpipe-ul, care face legătura cu toba intermediară sau cu catalizatorul. Sistemul mai poate avea în componență catalizatorul (reduce noxele din gazele de eșapament), toba intermediară, care creează o  contrapresiune și reduce o parte din zgomotele produse de motor, și toba finală, cu rol de eliberare a gazelor în atmosferă și de reducere a zgomotului produs de evacuare. 

Ce fel de defecțiuni pot apărea la sistemul de evacuare

În general, majoritatea problemelor care pot apărea la sistemul de evacuare a gazelor de eșapament sunt legate mai degrabă de factori de mediu. Piesele componente ale unui sistem de evacuare sunt destul de rezistente și cu o durată mare de viață.

Pe de altă parte, o mașină expusă regulat și prelungit la apă, noroi ori zăpadă poate să fie afectată de rugină la nivelul acestui sistem. De asemenea, drumurile accidentate pot duce la defecțiuni mecanice, respectiv legăturile dintre piese pot să slăbească. Problemele tehnice care apar la sistemul de evacuare pot fi rezolvate însă foarte rapid. 

Ce  defecțiuni pot apărea dacă nu repari sistemul de evacuare a gazelor de eșapament

De la o creștere a consumului de combustibil la cea a poluării, consecințele ignorării problemelor la sistemul de evacuare pot fi variate.

Creșterea consumului de combustibil

Sistemul de evacuare are, după cum îi arată numele, ca funcție principală eliminarea gazelor de eșapament. De asemenea, sistemul de evacuare reduce zgomotul motorului și asigură un bun randament energetic. O defecțiune la sistemul de evacuare poate antrena o creștere a consumului de combustibil. Cu cât defecțiunea este localizată mai aproape de motor, cu atât consumul de combustibil poate crește

Creșterea nivelului de poluare

Catalizatorul (dacă există) are ca scop reducerea nivelului de toxicitate a gazelor produse de motor. O defecțiune a acestuia poate induce o creștere a nivelului de substanțe toxice emise de motor, ceea ce duce la emisii de gaze cu efect de seră într-o cantitate mult mai mare. 

Deteriorarea altor piese ale mașinii

Gazele emise de motor sunt foarte fierbinți, dar se răcesc pe măsură ce ajung la țeava de eșapament. Dacă se produce o fisură în apropiere de motor, aceasta poate afecta alte piese care se află în apropiere sau poate provoca un incendiu.

Creșterea nivelului de zgomot

Un sistem de evacuare defect poate determina creșterea nivelului de zgomot produs de motor. Acest zgomot poate fi remarcat mai ales dacă mașina este la relanti. Nivelul de zgomot poate crește în timpul accelerației și frânării. 

Nu în ultimul rând, un sistem de evacuare defect poate determina reducerea performanțelor tehnice ale mașinii. Repararea sau chiar înlocuirea unor piese din sistemul de evacuare  nu este un proces complex și te ajută să previi multe alte probleme tehnice sau chiar accidente.

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite

Exit Poll: Extrema dreaptă din Italia, condusă de Meloni, câștigă alegerile

O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament,...

Președinții PSD și PNL, Ciolacu și Ciucă, fac împreună o vizită în Japonia

Doi oficiali români de rang înalt, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, fac, împreună, o vizită în Japonia. Marcel Ciolacu este președinte PSD și al Camerei...

Ca să scape de condamnare, rectorul Mihnea Costoiu și-a schimbat avocatul

Rectorul Universității Politehnica, profesorul Mihnea Costoiu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, și-a schimbat avocatul. Procesul este acum în faza apelurilor. Mihnea Costoiu...
Ultima oră
Pe aceeași temă