9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăLifestyleUruguay - Anglia, meci de totul sau nimic, joi de la 22.00

Uruguay – Anglia, meci de totul sau nimic, joi de la 22.00

Cupa Mondială din Brazilia continuă cu cel de al doilea tur al fazei grupelor. Meciul Uruguay-Anglia, disputat pe 18 iunie, la Sao Paulo, de la ora 22.00, ora României, este primul derby din turul doi al Mondialului de fotbal. Atât englezii, cât și sud-americanii își pun toate speranțele în această partidă pentru a-și păstra șansele de calificare în optimi.

Vezi LIVE TEXT Uruguay – Anglia, de la ora 22.00

Meciul Uruguay – Anglia cu greu poate fi considerat un clasic, deoarece echipele au doar 10 întâlniri directe până acum. Rămâne însă unul dintre cele mai așteptate meciuri ale Cupei Mondiale, având în vedere că echipele sunt de același calibru, cu mențiunea că palmaresul sud-americanilor este mult mai bogat. Dar, având în vedere începutul aproape inexplicabil de prost al Uruguay-ului, care a pierdut primul meci cu selecționata Costa Ricăi, scor 1-3, partida din această seară rămâne una a surprizelor.

Ambele echipe au nevoie de o victorie în această seară pentru a avea șanse reale la calificarea în optimi, după ce au pierdut, amândouă, meciul de debut. Dacă Uruguay a fost umilit de o echipă fără niciun fel de pretenție, Anglia a pierdut la limită în fața Italiei, scor 1-2. Cu zero puncte în clasamentul grupei, cele două au nevoie ca de aer de o victorie. Cum cele trei puncte pot puse în joc pot fi doar ale unei singure echipe Anglia-Uruguay se anunță un meci pe viață și pe moarte.

Anglia lui Daniel Sturridge

Naționala Angliei este o echipă în schimbare de generații. Veteranul Steven Gerrard își păstrează banderola de căpitan și la acest turneu, însă în toate compartimentele au apărut jucători aflați la prima ediție de Cupă Mondială, cum este și cazul lui Daniel Sturridge. Jucătorul lui Liverpool, Sturridge, a făcut ravagii în partida cu Italia, reușind driblinguri spectaculoase, fiind peste tot în jumătatea adversă și marcând singurul gol al englezilor. Evoluția demnă de un jucător brazilian a lui Sturridge își regăsește o oarecare explicație în faptul că strămoșii săi, inclusiv bunicii sunt jamaicani. De altfel Jamaica i-a propus lui Sturridge să evolueze pentru naționala sa, însă el a preferat Albionul.

Dacă englezii obișnuiau să facă un foarte bun joc aerian, cu multe lansări în adâncime, cu mingi plasate în fața porții adverse, jucătorii din noua generație, precum Daniel Sturridge au demonstrat că pot să facă și un joc bun de picioare, să păstreze posesia în momentele-cheie sau să facă o figură frumoasă și în defensivă. Anglia, în ciuda rezultatului negativ din partida cu Italia, a venit cu un joc proaspăt, cu tineri talentați, cu un stil condimentat cu câte puțin din fotbalul brazilian, respectiv cel italian.

Totuși, naționala Angliei, mai ales selecționerul Roy Hodgson, a rămas fără replică după golul al doilea al italienilor. Din acest punct de vedere Cesare Prandelli a făcut mult mai mult din ceea ce ar trebui să facă un selecționer. Însă, indiferent de calitățile sau capacitățile sale, Hodgson are la dispoziție un lot foarte talentat, din care mai fac parte jucători ca Sterling, Welbeck sau Rooney, și coordonat de la centru de un veteran al meciurilor mari, precum Steven Gerrard. Dacă aceste lucruri vor fi puse în valoare, atunci englezii vor face un meci foarte bun cu Uruguay și, probabil, vor și câștiga.

Uruguay, o echipă mereu surprinzătoare

Uruguay, o țară cu o populație comparabilă cu a Republicii Moldova, oferă în continuare lumii unii dintre cei mai mari jucători ai planetei. Edison Cavani, Luis Suarez, Forlan, Godin sunt cele mai mari nume ale naționalei Uruguay-ului și totodată staruri ale unora dintre cele mai puternice campionate din lume. Palmaresul, care include două titluri mondiale, face ca Uruguay-ul să fie o echipă care poate bate pe oricine, dar care a demonstrat, la acest Mondial, că poate să și piardă cu oricine.

Uruguay-Costa Rica, scor 1-3, a fost probabil unul dintre cele mai mari șocuri ale acestui turneu final, după rezultatele din partidele Spania – Olanda 1-5 și Germania – Portugalia 4-0. Este cu atât mai dramatic faptul că Uruguay a deschis scorul în meciul împotriva costa-ricanilor, ca apoi să primească 3 goluri. A fost un meci al neputinței, iar vedetele de multe zeci de milioane de euro, cu excepția lui Suarez care nu a jucat, au trecut în umbra jucătorilor unei naționale fără niciun fel de pretenție.

Meciul cu echipa Costa Ricăi este considerat de lotul Uruguay-ului drept un accident. De altfel, Luis Suarez a declarat că este complet refăcut după o accidentare și că va putea debuta la Mondial împotriva Angliei, țara sa de adopție. Suarez este totodată arma secretă a Uruguay-ului, având în vedere că din poziția de atacant al FC Liverpool cunoaște foarte bine toți jucătorii Angliei. Suarez este de altfel marea senzație a Premier League, în sezonul recent încheiat, după ce a înscris aproape în fiecare partidă pentru clubul britanic, fiind la un pas de a câștiga titlul.

Oscar Tabarez are la dispoziție un lot cu staruri poate mult prea mari pentru o țară cu o populație atât de mică, însă important este cât de bine a reușit să cucerească vestiarul. Partida cu naționala Costa Ricăi nu a arătat atât ca un accident, după cum declară uruguayenii, cât mai ales ca un meci în care s-a simțit nevoia de mai multă coordonare în jumătatea sud-americanilor, mai ales la fazele defensive.

Uruguay a avut mari probleme la meciul de debut la CM, iar în partida cu Anglia nu-și mai poate pune speranțele decât în Luis Suarez, jucător care poate decide singur soarta unei partide.

Istoric Anglia

Palmares (14 ediții CM): ultima participare – CM 2010 (optimi); CM 1966 Anglia (campioană mondială), 1990 Italia (semifinale); Campionatul European 1968, 1996 (locul 3)

Foști jucători: Sir Bobby Charlton (n. 1937), Peter Shilton (n. 1949), Gary Lineker (n. 1960), David Beckham (n. 1975), Michael Owen (n. 1979)

Primul meci internațional: Scoția – Anglia 0-0 (31 iulie 1872)

Istoric Uruguay

Palmares (11 ediții CM): ultima participare – CM 2010 (semifinale); CM 1930 Uruguay, 1950 Brazilia (campioană mondială), 1954, 1970 (semifinale); Cupa Americii (15 titluri).

Foști jucători: Hector Scarone (n. 1967), Angel Romano (1893 – 1972), Alvaro Recoba (n. 1976), Ladislao Mazurkiewicz (1945 – 2013).

Primul meci internațional: Uruguay – Argentina 2-3 (16 mai 1901)

Meciuri directe Anglia – Uruguay: 3-4 (victorii), 3 (egaluri), 10-13 (goluri).

În cealaltă partidă a grupei D se vor duela Italia și Costa Rica, pe data de 20 iunie, de la ora 19.

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă