16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăLifestyle6 avantaje ale rigipsului

6 avantaje ale rigipsului

Rigipsul sau gips-cartonul a devenit din ce în ce mai popular în ceea ce privește utilizarea materialelor de construcție ușoare și rapide. Această popularitate se datorează, în mare parte, multiplelor sale avantaje.

Iată care sunt câteva dintre motivele care te-ar putea determina să folosești plăci de rigips pentru proiectele tale viitoare!

Ce este rigipsul și la ce se folosește?

Gips-cartonul este un material de construcție alcătuit dintr-un strat interior de gips intercalat între două straturi exterioare de carton gros. Această construcție „gips-carton” a devenit populară ca o alternativă mai rapidă la tipurile de zidării tradiționale.

În plus, plăcile de rigips sunt, de regulă, tratate cu diverși aditivi pentru a avea o rezistență îmbunătățită la apă și foc. De exemplu, variantele moderne de plăci de rigips conțin și fibră de sticlă, fiind folosite în medii predispuse la apariția mucegaiului.

Acest material este cel mai des folosit pentru construirea unor pereți interiori despărțitori, dar este util și în materie de finisaje. De regulă, se apelează la acestă variantă deoarece pereții din rigips sunt mai ieftini și mai ușor de construit decât cei din zidărie. În plus, tehnica este atât de simplă, încât poate fi aplicată acasă fără ajutor de specialitate.

Care sunt avantajele utilizării rigipsului?

Gips-cartonul a fost inventat pentru prima dată în anii 1940 și este acum una dintre componentele principale pentru tavanele și pereții caselor moderne. Acesta este flexibil și ușor de adaptat pentru a se potrivi oricărui design. Iată alte câteva alte avantaje ale plăcilor de gips-carton pentru diferite proiecte de construcții!

1.   Este ușor de instalat

Rigipsul se găsește sub formă de plăci compacte, ușor de instalat în orice tip de construcție, indiferent de dimensiunea ei. Totodată, nu necesită foarte multe instrumente sau aparatură performantă. Acest lucru reduce riscul de rănire a constructorilor și face procesul mai rapid și mai sigur.

În plus, oferă un finisaj neted fără prea mult efort și fără a folosi materiale auxiliare sau poate fi folosit în proiecte creative.

2.   Este accesibil și practic

La nivel de costuri, gips-cartonul este unul dintre cele mai accesibile material de construcție pentru pereți și tavane. De exemplu, este mai ieftin decât cimentul sau cărămizile, fiind ideal pentru proiectele care dispun de un buget redus. El poate fi folosit pentru orice tip de clădire, de la spitale și școli până la magazine și proprietăți casnice sau anexe.

Totodată, deși este ieftin, este un material de construcție de înaltă calitate, care asigură avantaje suplimentare de izolare fonică și protecție împotriva incendiilor.

3.   Necesită puțin timp la instalare

Plăcile de rigips pot fi montate cu ușurință, dar și într-un timp foarte scurt deoarece crearea unor finisajele cu gips-carton durează mai puțin decât în cazul altor materiale tradiționale. De exemplu, într-o încăpere cu pereți neuniformi, plasarea plăcilor de gips-carton este soluția pentru a obține suprafețe uniforme, fără a folosi materiale de nivelare.

În plus, este o tehnică uscată și curată. Astfel, construirea unui perete de gips-carton înseamnă evitarea mizeriei generale ce apare de regulă atunci când se lucrează cu materiale de construcție tradiționale.

4.   Este un material ecologic

Știai că plăcile de gips-carton pot refolosite după procesare? Asta pentru că rigipsul nu conține substanțe chimice periculoase și poate fi ușor reciclat.

5.   Este ușor de întreținut și reparat

Pereții și tavanele din rigips sunt destul de ușor de renovat în cazul în care dorești să schimbi designul locuinței. În plus, dacă un panou se rupe sau se găurește din diferite motive, acesta poate fi înlocuit cu ușurință.

Majoritatea panourilor de gips-carton vin în dimensiuni standard, însă pot fi tăiate cu ușurință pentru a se integra în golul lăsat de panoul vechi.

6.   Oferă izolarea fonică

Gips-cartonul este un bun izolator și atunci când vine vorba de sunet. Acest lucru ajută la menținerea interiorului unei case liniștite și pașnice, blocând zgomotul extern și sunetele de la casele învecinate.

Așadar, rigipsul este un material de construcție accesibil și ușor de folosit în majoritatea proiectelor, având numeroase beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Cele mai citite

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă