În fiecare an, industria cosmetică vine cu produse și proceduri revoluționare, care pot transforma ușor sau radical rutina de îngrijire zilnică. În ultimii ani, mulți producători s-au îndreptat spre natură, spre formule organice, ecologice, vegane, care respectă corpul și mediul.
Noile tehnologii și ingrediente pot fi combinate pentru rutina de îngrijire zilnică cu secrete de frumusețe vechi de sute sau de mii de ani folosite în anumite țări. Sunt pe bază de plante, fructe și alte ingrediente cheie, specifice anumitor locuri și tradiții. Iată mai jos trei secrete de frumusețe din jurul lumii care, cel mai probabil, nu-ți lipsesc din cămară.
Cele mai eficiente ingrediente active din produsele cosmetice
Este indicat ca formulele de îngrijire folosite în rutina zilnică să fie cât mai simple, cu componente atent selectate și ingrediente active a căror eficiență a fost dovedită științific. Printre cele mai bune ingrediente active se numără:
- acidul hialuronic – care are proprietăți de hidratare intensă și se difuzează în straturile mai profunde ale pielii, pentru a le umple, având și efect antirid
- retinolul – moleculă anti-îmbătrânire, care și-a demonstrat cu adevărat acțiunea asupra reducerii ridurilor, liniilor fine și petelor. Un produs precum crema cu retinol de la Kiehls poate să fie o adevărată armă în lupta împotriva semnelor îmbătrânirii.
- vitamina C – un antioxidant puternic, netezește, luminează, întărește textura pielii, având efect anti-oboseală.
- colagenul – moleculă cheie a densității, netezește suprafața pielii, energizează celulele și protejează fibrele de elastină.
- Vitaminele E și B3 – au efect anti-îmbătrânire, netezind și uniformizând pielea. Aceasta capătă o strălucire sănătoasă, care se păstrează pentru mult timp.
3 secrete de frumusețe din alte regiuni ale globului pe care le ai în cămară
Cafeaua, turmericul, sarea, mierea de Manuka, cocosul, uleiul de argan, untul de shea, lanolina, ananasul și rozmarinul sunt numai câteva dintre ingredientele folosite în mod tradițional de femei din diverse țări. Iată mai jos trei pe care cu siguranță le ai în propria cămară.
Curcuma
Din India vine turmericul, o specie de curcuma, prezent astăzi în toate bucătăriile Europei. Condimentul are proprietăți remarcabile pentru piele. Pudra de turmeric, dizolvată în puțină apă, poate fi folosită ca mască pentru revigorarea tenurilor terne și oferă un efect strălucitor bronzului. De asemenea, este benefică pentru tenul gras, mixt și cu porii dilatați, puncte negre și coșuri, pentru că are proprietăți antiinflamatorii. Pentru hidratare, amestecă pudra de curcuma cu smântână, iar pentru o mască nutritivă, combin-o cu ulei de migdale dulci.
Cafeaua
Cafeaua indoneziană nu mai are nevoie de promovare, dar mai puțină lume cunoaște beneficiile acestor boabe pentru piele. Atunci când vrei sa folosesti un body scrub, ia în considerare că poți utiliza la duș, ca în Indonezia, un săpun cu cafea. Boabele de cafea au un efect antioxidant puternic, stimulează circulația și sporesc elasticitatea pielii. Cafeaua poate ajuta la refacerea texturii pielii, iar un gomaj al feței cu zaț de cafea îi va reda strălucirea.
Gălbenușul de ou
Printre rețetele de înfrumusețare ale bunicelor din Franța se numără o mască pentru păr din gălbenuș de ou, rom și ulei de măsline. Se lasă pe păr timp de o oră, apoi acesta se spală cu șampon și se clătește. Cu această mască, părul este hrănit și capătă un aspect strălucitor. Gălbenușul de ou este benefic mai ales pentru pielea uscată și matură. Bogat în acizi grași și în minerale și vitamine, în special vitamina A, are o acțiune hrănitoare, regeneratoare și antioxidantă asupra pielii. Poate fi folosit pentru măști de față, în combinație cu miere, care are proprietăți nutritive și antiseptice, iaurt, care vine cu o doză de proteine, ori diverse uleiuri, precum cel de migdale dulci.
Folosite din timpuri străvechi sau descoperite în ultimul secol, ingredientele de mai sus pot fi incluse în rutina de îngrijire zilnică a pielii și părului, care vor avea astfel un aspect sănătos și strălucitor.