6.1 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSocialAdministratieViceprimarul Bujduveanu vrea schimbarea Stemei Municipiului București

Viceprimarul Bujduveanu vrea schimbarea Stemei Municipiului București

Stema Municipiului Bucureşti ar urma să fie modificată, conform unui proiect de hotărâre pe care Consiliul General al Capitalei îl va dezbate în şedinţa din 31 ianuarie.

Conform referatului de aprobare, reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pentru stema Capitalei “a fost aleasă eronat încă din anul 1864, fapt atestat de către Biserica Ortodoxă Română, precum şi de către mulţi istorici şi specialişti în heraldică”.

Astfel, în prezent, pe stema Capitalei apar imaginea şi simbolistica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mic, înscris în calendar la data de 26 octombrie, acesta fiind un militar care suferise martiriul de la Tesalonic, în anul 303, în timpul Împăratului Diocleţian, şi nu cea a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, cu data de prăznuire 27 octombrie.

“Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, face parte din identitatea Capitalei României, cu semnificaţii istorice şi spirituale profunde. Însemnătatea istorică şi spirituală a Ocrotitorului Bucureştiului a fost recunoscută de către Biserica Ortodoxă încă de la aducerea sfintelor sale moaşte în Ţara Românească, în ziua de 13 iulie 1774”, se explică în document.

Potrivit sursei citate, eroarea nu a fost îndreptată în Hotărârea de Consiliu General 76/1993, iar pe stemă apare în continuare icoana Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi nu cea a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

“Menţionăm faptul că în acest demers suntem îndrumaţi de către Biserica Ortodoxă Română, iar obiectivul acestei iniţiative este acela de a-l aşeza pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, pe stemă. Celelalte elemente de identitate ale Capitalei – heraldică, simboluri, mesaj – rămân neschimbate, astfel cum au fost adoptate prin HCGMB 76/1993. În acest sens, în data de 13 septembrie 2023, Patriarhul BOR a transmis prin adresa înregistrată sub nr. 152805 faptul că, în data de 3 august 2023, Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a aprobat modelul de icoană în care va fi reprezentat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a fi introdus în stema Municipiului Bucureşti”, se mai arată în document.

În 2024 se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Bucureşti. Proiectul a fost iniţiat de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă