18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiUn muzician ridică moralul militarilor ucraineni

Un muzician ridică moralul militarilor ucraineni

Un muzician, care face parte din unitatea „Forțelor culturale” a armatei ucrainene, a vizitat miercuri (26 aprilie) orașul Kostiantynivka, lângă linia frontului din estul regiunii Donețk, în încercarea de a îmbunătăți starea psihică a trupelor și de a ridica moralul militarilor ucraineni.

Pianistul și compozitorul Mykhailo, care obișnuia să susțină concerte pentru civili, a cântat în fața militarilor ucraineni.

Militarii au spus că apreciază spectacolele, deoarece le amintește de viața lor liniștită acasă.

„ A fost foarte inspirat și foarte emoționant. Îmi amintește că familia mă așteaptă acasă, ceea ce este cel mai important”, a spus Sergiy, 20 de ani, care este din orașul Lazurne din regiunea Herson, acum ocupată de forțele ruse, conform Reuters.

Documentele clasificate care se pare că au fost publicate săptămâna trecută detaliază slăbiciunile armatei ucrainene, în special deficitul de muniție și de apărare antiaeriană, potrivit unor rapoarte.

Washington Post a relatat că unul dintre documentele de la Pentagon a detaliat că apărarea aeriană a Ucrainei ar putea să nu fie capabilă să protejeze liniile de front până la sfârșitul lunii mai. Unul dintre documente a inclus o evaluare din februarie a Statului Major al Departamentului Apărării, care a afirmat că „capacitatea Ucrainei de a furniza apărare aeriană cu rază medie de acțiune pentru a proteja liniile de front va fi complet redusă până la 23 mai”, potrivit sursei citate.

Documentul clasificat spune că odată ce primul strat de muniții de apărare al Ucrainei va fi epuizat, „ratele de cheltuieli pentru al doilea și al treilea strat vor crește, reducând capacitatea de apărare împotriva atacurilor aeriene rusești de la toate altitudinile”.

Atât Departamentul de Justiție, cât și Departamentul Apărării investighează aparenta scurgere de documente clasificate după ce surse rusești le-au postat pe site-uri online, precum Twitter.

Documentele sunt datate din martie sau de la începutul acestui an și par să includă informații despre antrenamentele ucrainene, cheltuielile privind muniția și victimele estimate atât din Ucraina, cât și din Rusia. Documentele nu par să aibă planuri pentru o contraofensivă ucraineană așteptată pentru această primăvară.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă