17.9 C
București
miercuri, 7 iunie 2023
AcasăInternaționalUE condamnă Republica Srpska ce vrea să atace libertăţile fundamentale, în special...

UE condamnă Republica Srpska ce vrea să atace libertăţile fundamentale, în special ale mass-media

Uniunea Europeană(UE) a denunţat luni o serie de măsuri adoptate de autorităţile entităţii sârbe bosniace, Republica Srpska (RS), menite să reducă considerabil libertățile fundamentale, în special ale mass-media şi ale organizaţiilor neguvernamentale, transmite AFP.

Preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a iniţiat recent mai multe proiecte controversate, inclusiv incriminarea defăimării şi a insultei, pregătirea unei legislaţii care să califice ONG-urile drept „agenţi străini” şi anunţarea unui proiect ce interzice reprezentanţilor comunităţii LGBT „să se apropie de unităţile de învăţământ”.

Aceste iniţiative au fost denunţate de partidele de opoziţie, asociaţiile jurnaliştilor, ONG-uri şi mai multe ambasade occidentale, în special cea a Statelor Unite.

Iniţiativele au fost comparate de unii cu legislaţia similară în vigoare în Rusia sau chiar cu legea privind „agenţii străini”, a cărei încercare de adoptare a provocat demonstraţii de amploare în Georgia la începutul lunii martie. Potrivit acestora, ele urmăresc să reducă la tăcere orice voce critică.

„Biroul UE din Bosnia şi Herţegovina (BiH) condamnă măsurile recente luate de conducerea Republicii Srpska care reduc semnificativ spaţiul civic, dăunează intereselor RS şi ale ţării (şi) resping valorile europene fundamentale”, aflăm dintr-un comunicat de presă, potrivit agerpres.ro.

UE a acordat BiH statutul de candidat în decembrie, dar între UE și Republica Srpska a apărut un diferend privind libertățile fundamentale

Afirmând că atmosfera politică s-a „deteriorat semnificativ” în RS „în ultimele săptămâni”, UE îndeamnă autorităţile să „retragă legislaţia propusă şi iniţiativele discriminatorii”.

Modificările aduse codului penal, pentru a introduce defăimarea şi insulta, au trecut joi în primă lectură în Parlamentul entităţii sârbe, deschizând calea unei dezbateri publice timp de două luni. Celelalte două iniţiative sunt în pregătire.

În plus, la iniţiativa lui Milorad Dodik, guvernul RS a adoptat joi o informare cu privire la întreruperea cooperării tuturor politicienilor sârbi bosniaci cu ambasadele Statelor Unite şi Regatului Unit din cauza „interferenţei” acestora în afacerile interne ale BiH. Această măsură trebuie însă să fie aprobată de Parlamentul RS.

Milorad Dodik, care întreţine relaţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, este vizat de sancţiuni americane şi britanice pentru ameninţările sale secesioniste, pe care le repetă constant.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:23

VIDEO: Prințul Harry sosește la tribunalul din Londra

Prințul Harry a sosit (6 iunie) la tribunalul din Londra, unde urmează să depună mărturie în cadrul procesului său împotriva Mirror Group Newspapers. Harry și...

James Cleverly a ajuns luni în Ucraina pengru discuții despre viitorul summit NATO

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a deplasat luni în Ucraina, pentru discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski despre viitorul summit NATO, programat în iulie,...

3 soluții pentru depozitarea anvelopelor

Odată cu schimbarea condițiilor meteo, trebuie să-ți schimbi anvelopele cu cele recomandate pentru noul anotimp. Vara fiind aproape, acum trebuie să-ți depozitezi anvelopele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă