11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia respinge condoleanțele SUA după atentatul de la Istanbul

Turcia respinge condoleanțele SUA după atentatul de la Istanbul

Regimul Erdogan a anunțat că Turcia respinge condoleanțele SUA după atentatul cu bombă de la Istanbul, atentat care a produs șase morți și 81 de răniți.

Anunțul privind respingerea mesajului de condoleanțe trimis de SUA a fost făcut de ministrul de Interne al Turciei, Suleyman Soylu, preluat de presa din Turcia și din Occident. Această reacție a Turciei este motivată de faptul că Turcia consideră că atentatul a fost organizat de kurzi iar Statele Unite, în opinia Turciei, îi susțin pe kurzi.

„Nu acceptăm, respingem condoleanţele Statelor Unite. Alianţa noastră cu o țară care întreţine Kobane şi focarele de teroare trebuie luată în discuţie”, a declarat ministrul Soylu. Kobane, la care s-a referit ministrul turc, este o regiune din Siria locuită de kurzi. Anchetatorii turci afirmă că bomba a fost plasată la Istanbul de o femeie de naționalitate siriană, care a intrat ilegal în Turcia, venind din regiunea Kobane. Anchetatorii turci au făcut public numele acestei femei, Ahlam Albashir, precum și fotografia acesteia, neblurată. În fotografie, femeia poartă cătușe la mâini și este îmbrăcată cu o bluză pe care scrie New York. Se pare că este chiar bluza pe care o purta în momentul când a fost reținută de polițiștii turci.

Turcia respinge condoleanțele SUA pe motiv că i-ar ajuta pe kurzi

Statele Unite și Turcia sunt țări aliate în cadrul NATO. Pe de altă parte însă, refuzul Turciei de a primi condoleanțele SUA ar fi un moment critic în relația bilaterală. Analiști occidentali consideră că atentatul cu bombă de la Istanbul poate întări opoziția Turciei față de primirea în NATO a Suediei, o țară care, în opinia regimului Erdogan, acordă adăpost unor potențiali teroriști kurzi.

Bomba a explodat la Istanbul duminică, 13 noiembrie 2022, la amiază. Ahlam Albashir a fost arestată în Turcia în cursul nopții de duminică spre luni. Alte 45 de persoane, bănuite că ar avea legătură cu acest atac terorist, au fost, de asemenea, arestate.

Kurzii sunt o populație care trăiește, ca minoritate etnică, în Turcia, Siria, Iran și Irak. Din punct de vedere politic, o organizație a kurzilor este PKK, pe care Turcia o consideră grupare teroristă. PKK, însă, a respins acuzația că ar avea legătură cu atacul de la Istanbul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă