11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăEconomieAutoTaxa auto, înlocuită de rovinietă. Șoferii vor plăti sume impresionante

Taxa auto, înlocuită de rovinietă. Șoferii vor plăti sume impresionante

Taxa pe poluare auto a fost eliminată în urmă cu aproape șapte ani, iar Guvernul nu a găsit nicio altă variantă de înlocuire, mai ales că atunci au fost restituiți banii șoferilor, taxa fiind declarată ilegală. Dar peste aproape doi ani, va intra în vigoare taxa TollRO care va tarifa șoferii în funcție de poluare și de distanță.

Din 25 martie, rovinieta zilnică va costa 2,5 euro, cea săptămânală va fi înlocuită cu una de 10 zile, la 3,3 euro. În locul rovinietei de 90 de zile, va exista una pentru 60 de zile, la 28,2 euro pentru vehiculele de marfă și 8,4 euro pentru autoturisme. În prezent, rovinieta poate fi achiziționată pentru perioade de o săptămână, o lună, trei luni sau un an. După 25 martie, perioadele vor fi de o zi, 10 zile, o lună, două luni sau un an. Tarifele pentru rovinieta anuală rămân neschimbate, 28 de euro pentru autoturisme și 1210 euro pentru camioane.

Legea TollRO a fost promulgată și va intra în vigoare din 2026, iar șoferii vor plăti în funcție de vechimea autoturismului, adică norma de poluare, dar și de distanță. Până atunci funcționează rovinieta care între timp s-a mai scumpit.

„Rovinieta se va achita anterior utilizarii reţelei de drumuri naţionale din România si este structurata în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni. Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii. Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenţie continua  şi se sancţionează cu amendă.”, potrivit unui document al ministerului Transporturilor.

TollRO se stabilește în funcţie de: tariful unitar și de distanța parcursă pe un sector de drum exprimată în kilometri. TollRo se calculează prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă, iar cuantumul va fi stabilit, de asemenea prin ordin de ministru.

„TollRo se va aplica pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone. Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al TollRo, cu vehiculele de transport marfă. Pentru colectarea TollRo prin STRR se introduce sistemul de tarifare rutiera electronica in Romania, denumit STRR. STRR este interoperabil cu sistemele de tarifare rutieră electronică din celelalte state membre ale UE prin intermediul SETRE, complementar STRR. STRR oferă utilizatorilor SETRo acces la SETRE. TollRo se va percepe pentru utilizarea domeniului SETRE România, care este reprezentat de reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea, pentru utilizarea căreia tariful de trecere datorat este colectat prin intermediul unui sistem de tarifare rutieră electronică.

Amendă pentru neplata TollRO

Neplata acestor sume constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională.

În cazul TollRO contravenţia nu este continuă.

„În scopul descurajării neplăţii TollRo, amenda se stabileşte între un minim, reprezentând de 10 ori cuantumul tarifului compensatoriu şi un maxim, reprezentant de 20 de ori tariful compensatoriu”, mai explică sursa amintită.

La efectuarea controlului prin oprirea vehiculului, în situaţia în care este constatat că a avut loc o neplată a TollRO, personalul abilitat conform prezentei legi notifică conducătorul, după identificarea acestuia, prin intermediul unei înştiinţări de plată, cu privire la obligativitatea achitării tarifului compensatoriu.

În această situaţie, tariful compensatoriu este plătit pe loc prin mijloace electronice în contul indicat în înştiinţarea de plată.

Deși Guvernele din ultimii ani au renunțat la taxa de poluare auto, șoferii tot vor fi tarifați în funcție de norma de poluare, însă această taxă se va regăsi în cea de drum care se numește TollRO și care va tarifa șoferii în funcție de norma de poluare și de distanță pe drumurile publice, deși marea problemă este în orașe, acolo unde norma de poluare depășește de multe ori limita admisă.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă