38.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalSummit NATO: Joe Biden, mesaj puternic de susținere pentru Ucraina

Summit NATO: Joe Biden, mesaj puternic de susținere pentru Ucraina

Numele României, prezent în discursul lui Joe Biden

La Summitul NATO de la Washington, președintele Joe Biden a transmis un mesaj clar și ferm de susținere pentru Kiev. El a menţionat România în rândul ţărilor care vor ajuta la apărarea antiaeriană a Ucrainei. 

Preşedintele american a anunţat că “SUA şi alte patru ţări, Germania, Olanda, România şi Italia vor furniza Ucrainei zeci de sisteme tactice suplimentare de apărare aeriană” în câteva luni. SUA, Germania şi România vor trimite Ucrainei baterii Patriot suplimentare, Ţările de Jos şi alţii vor furniza componente Patriot pentru a compune încă o baterie, în timp ce Italia va furniza un sistem de apărare aeriană SAMP-T.

Alte ţări, inclusiv Canada, Norvegia, Spania şi Regatul Unit, vor furniza o serie de alte sisteme.

Astăzi, NATO este mai puternică ca niciodată. 32 de națiuni puternice. Suntem dispuși şi capabili să descurajăm agresiunea și să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO

Joe Biden, președinte SUA

Subiectul Ucraina a apărut rapid în discursul preşedintelui american.

„Putin nu vrea nimic mai puţin decât subjugarea totală a Ucrainei, să pună capăt democraţiei ucrainene, să distrugă cultura Ucrainei şi să şteargă Ucraina de pe hartă”, a subliniat președintele Biden.

„Şi ştiţi că Putin nu se va opri în Ucraina. Nu faceţi nici o greşeală. Rusia pierde acest război. Ucraina poate şi îl va opri pe Putin”, a transmis Biden, arătând că sprijinul deplin al NATO poate ajuta Ucraina să oprească agresiunea lui Putin.

Acest moment din istorie necesită forţa noastră colectivă

Joe Biden, președinte SUA

Biden a ținut să adauge în discursul său și faptul că: „Înainte de acest război, Putin credea că NATO se va rupe. Astăzi, NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa. Când a început acest război fără sens, Ucraina era o ţară liberă. Astăzi este încă o ţară liberă, iar războiul se va încheia cu Ucraina rămânând o ţară liberă şi independentă. Rusia nu va învinge”, a continuat el, în aplauzele publicului.

Este un prim test trecut cu succes de liderul de la Casa Albă confruntat cu tot mai multe critici. Presa internaţională scrie că acest summit NATO ar putea salva sau distruge candidatura lui Biden.

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă