31 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRomânia și alte state oferă sprijin „puternic și de neclintit” Ucrainei. Mesaj...

România și alte state oferă sprijin „puternic și de neclintit” Ucrainei. Mesaj dur pentru Rusia

România a transmis Rusiei, marți, un mesaj puternic de susținere a Ucrainei, printr-o declarație comună semnată împreună cu SUA, Germania, Italia și Olanda.

Documentul, publicat de Administrația Prezidențială, anunță un pachet militar de apărare pentru Ucraina, incluzând cinci sisteme antirachetă Patriot. România donează unul dintre aceste sisteme, iar SUA și Germania contribuie fiecare cu câte două.

În plus, Țările de Jos și „alți parteneri” nespecificați oferă componente pentru funcționarea unei baterii Patriot suplimentare, iar Italia trimite un sistem SAMP-T adițional. Declarația comună subliniază: „Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.”

Redăm în continuare scrisoarea publicată de Administrația Prezidențială:

”Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice.

Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; componente Patriot donate de Țările de Jos și alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia.

Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni, iar noi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid. Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.

În plus, în lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard. Aceste sisteme vor extinde și consolida în continuare acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei.

Mai mulți aliați – inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit – vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare.

În ceea ce le privește, Statele Unite vor modifica secvența livrărilor planificate din vânzările militare externe de interceptoare critice de apărare aeriană în coordonare cu partenerii, astfel încât acestea să fie livrate Ucrainei, furnizând Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în cursul anului viitor.

Pe măsură ce consolidăm apărarea aeriană a Ucrainei, suntem recunoscători coaliției de peste 50 de țări care continuă să ofere asistență de securitate Ucrainei, precum și Inițiativei de acțiune imediată privind apărarea aeriană – în cadrul căreia partenerii s-au angajat să sprijine apărarea aeriană a Ucrainei cu peste 1 miliard de dolari – și Coaliției privind capacitatea integrată de apărare aeriană și antirachetă, condusă de Germania și Franța.

De asemenea, salutăm activitatea NATO de sprijinire a eforturilor Ucrainei de a dezvolta o arhitectură integrată de apărare antiaeriană și antirachetă interoperabilă cu NATO.

Mesajul nostru către Moscova și către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și de neclintit.”

Declarația comună este semnată de președintele SUA Joe Biden, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni, președintele român Klaus Iohannis și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind angajamentul comun pentru consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă