12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSperiați de reformele sufocante la care lucrează guvernul Ciolacu, tot mai mulți...

Speriați de reformele sufocante la care lucrează guvernul Ciolacu, tot mai mulți români își mută afacerile în paradisuri fiscale

Tot mai mulți români fac demersuri pentru a-și muta, legal, domiciliul fiscal în alte țări, cunoscute drept paradisuri fiscale, pe măsură ce zvonurile despre măsurile de austeritate la care lucrează guvernul Ciolacu devin tot mai alarmante.

Fenomenul de mutare a domiciliului fiscal în străinătate nu este unul nou și nu se manifestă doar în rândurile oamenilor de afaceri din România. El se explică prin reglementările mai favorabile existente în acele țări sau teritorii care sunt cunoscute sub titulatura de paradisuri fiscale. Dar în ultima lună, adică după mijlocul anului 2023, acest fenomen a înregistrat în România o creștere de peste 10 la sută. Nu întâmplător, intensificarea acestui fenomen coincide cu accentuarea temerilor legate de măsurile de austeritate la care lucrează guvernul Ciolacu. “Deși mai intens în ultima perioadă, acest fenomen nu este unul nou, ci reflectă eforturile constante ale indivizilor și companiilor de a-și optimiza situația fiscală și de a găsi soluții competitive într-un mediu economic dinamic și de impredictibilitate fiscală”, explică un comunicat de presă transmis de Appraisal and Valuation, compania deținătoare a brandului NAI Romania. Schimbările fiscale din țara de reședință a unei firme, adaptarea la tendințele globale precum „nomadismul” digital și perspectivele mai rapide de creștere a business-ului într-un mediu fiscal favorabil se numără între motivele pentru care românii iau în calcul schimbarea domiciliului fiscal, precizează analiștii NAI Romania.

Paradisurile fiscale sunt caracterizate prin regimul lor fiscal “prietenos”, lipsa sau nivelul redus al taxelor și confidențialitatea ridicată. În categoria paradisuri fiscale sunt incluse țări și teritorii precum Andorra, Insulele Virgine Britanice, Seychelles, Insulele Cayman, Luxemburg, Cipru și Malta. Creșterea recentă a interesului pentru mutarea rezidenței fiscale în astfel de jurisdicții poate fi atribuită unui mix de factori, inclusiv schimbări în politicile fiscale, adaptarea la tendințele digitale și globale, precum și perspectivele asupra creșterii economice într-un mediu fiscal favorabil. Altfel spus, cu cât statul român impune taxe mai dure și mai imprevizibile, cu atât mai mulți oameni de afaceri români vor fi tentați să-și mute reședința fiscală.

Mutarea reședinței fiscale se poate face legal. Creșterea semnificativă a cererii pentru consultanță și servicii de relocalizare fiscală reflectă o dorință crescută de a obține avantaje fiscale în mod legal și transparent, consideră specialiștii NAI Romania. Dar potrivit acestora, este nevoie de o “atenție sporită asupra necesității de a aborda aceste decizii cu responsabilitate și conformitate cu legislația internațională și locală, pentru a evita potențialele probleme legale ulterioare”.

Este important de menționat că organismele internaționale și guvernele lucrează în mod constant pentru a combate evaziunea fiscală. Astfel, o mutare a rezidenței fiscale trebuie să fie efectuată în concordanță cu toate cerințele legale și să evite orice practică care ar putea fi considerată neloială sau ilegală. „În concluzie, creșterea cu peste zece la sută a interesului pentru mutarea rezidenței fiscale în paradisuri fiscale în ultima lună subliniază necesitatea continuă de a găsi soluții fiscale eficiente și competitive într-un mediu economic în schimbare. Cu toate acestea, îi sfătuim pe cei interesați să abordeze aceste decizii cu transparență, conformitate și responsabilitate, pentru a asigura un peisaj fiscal global echitabil și sustenabil”, subliniază Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania).

Andrei Botiș, reprezentantul companiei care deține brandul NAI Romania, îi avertizează pe oamenii de afaceri că orice intenție de a-și muta domiciliul fiscal în afara României trebuie aplicată cu transparență și cu responsabilitate, astfel asigurându-se și menținerea unui “peisaj fiscal global echitabil”.

“Creșterea cu peste zece la sută a interesului pentru mutarea rezidenței fiscale în paradisuri fiscale în ultima lună subliniază necesitatea continuă de a găsi soluții fiscale eficiente și competitive într-un mediu economic în schimbare”

Andrei Botiş,

CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania)

Încă de acum o lună, premierul Marcel Ciolacu admitea că echipa lui lucrează la un plan de măsuri de austeritate menit să acopere gaura din bugetul de stat. Ciolacu promitea că “nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi” dar “vom încerca să scoatem cât mai mult din excepţii, mai ales că avem un jalon de îndeplinit asumat în PNRR”.

„Am avut până acum două sau trei întâlniri. Este evident că trebuie luate anumite măsuri nu numai de reducere şi în ceea ce priveşte veniturile. Lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Marcel Ciolacu se scuză cu argumentul că nu partidul său, PSD, a negociat PNRR, arătând spre vechea coaliție de guvernare, care a funcționat sub conducerea PNL, când PSD era în opoziție.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă