13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSpania trimite militari în România

Spania trimite militari în România

Spania a anunțat că va trimite militari în România, cu prilejul Summit-ului NATO de la Vilnius (Lituania), care s-a desfășurat în zilele de 11 – 12 iulie 2023.

Anunțul Spaniei a fost salutat de președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului român a precizat, în acest context, că Alianța Atlantică a aprobat suplimentarea, în caz de nevoie, a Grupurilor de Luptă (Battle Group) care funcționează deja în mai multe țări NATO din Europa. După cum se știe, o asemenea unitate funcționează și în România. Grupul NATO din România este condus de Franța, în calitate de națiune – cadru.

Președintele Iohannis nu a precizat dacă militarii spanioli vor fi incluși în grupul condus de Franța sau dacă ei vor desfășura o misiune separată.

Toate discuțiile de la Vilnius s-au axat pe măsurile de contracarare a situației de criză generată de războiul dus de Rusia în Ucraina. Grupurile de Luptă ale NATO sunt una dintre modalitățile de descurajare a unui eventual atac al Rusiei împotriva unei țări NATO de pe Flancul Estic. Înființarea acestor unități NATO fusese decisă în anul 2014, după ce Rusia a ocupat Crimeea.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă