1.4 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaSlovacia și Ucraina vor stabili un sistem de licențe pentru tranzacțiile cu...

Slovacia și Ucraina vor stabili un sistem de licențe pentru tranzacțiile cu cereale

Miniştrii Agriculturii din Slovacia şi Ucraina au convenit să pună la punct un sistem de licenţe pentru tranzacţiile cu cereale, ceea ce va permite ridicarea embargoului privind importul a patru produse agricole ucrainene în Slovacia, după ce noul sistem de licenţe va fi funcţional, a anunţat joi Ministerul slovac al Agriculturii, transmite Reuters, citat de Agerpres, potrivit economedia.ro.

Comisia Europeană a pus punct vineri interdicţiei introduse de cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine. Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei.

Disputa a escaladat după ce Ucraina, care a recurs la rutele terestre de export de cereale după pierderea posibilităţilor de export pe mare, a depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) pe tema restricţiilor care vizează importurile de produse alimentare ucrainene.

„Miniştrii au convenit să pună la punct un sistem de tranzacţii cu cereale bazat pe emiterea şi controlul de licenţe. Până când acest sistem va fi funcţional, rămâne în vigoare interdicţia cu privire la importurile de patru produse agricole din Ucraina”, a precizat Ministerul slovac al Agriculturii într-un email.

De asemenea, Ucraina a fost de acord să oprească plângerea înaintată la OMC, precizează Ministerul slovac al Agriculturii, care nu a oferit detalii cu privire la modul în care noul sistem de licenţiere ar urma să funcţioneze.

Cele trei ţări est-europene care au decis să introducă embargouri la nivel naţional susţin că grâul ieftin din Ucraina, care ar fi trebuit să tranziteze ţările din CEE în drum spre Occident şi spre porturi, le ruinează pieţele interne. În ultimele 12 luni aproximativ 60% din cerealele ucrainene au tranzitat prin cinci state membre UE din Europa de Est, printre care se numără şi România şi Bulgaria.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cifre îngrijorătoare. FMI atrage atenția că pensiile nu vor mai putea fi plătite

Deși noua lege a pensiilor face ca atât femeile și bărbații să se pensioneze la 65 de ani, inevitabilul se va produce și anume...

Luminiţa Odobescu participă luni la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic

Ministrul Luminiţa Odobescu participă luni, la Bruxelles, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de miniştrii de externe din statele membre UE şi...
00:00:25

VIDEO. Filipine condamnă acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud

Filipine a condamnat "acțiunile ilegale și agresive" ale Chinei în Marea Chinei de Sud, afirmând că paza de coastă chineză a tras cu tunul...
Ultima oră
Pe aceeași temă