24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăȘtirile zileiSirenele răsună în Polonia pentru a onora Revolta din Varșovia

Sirenele răsună în Polonia pentru a onora Revolta din Varșovia

Sirenele răsună în Polonia pentru a onora și a reaminti celor de azi de Revolta din Varșovia.

Centrul Varșoviei s-a oprit marți (1 august) pentru a comemora cea de-a 79-a aniversare a Revoltei de la Varșovia din 1944, potrivit Reuters.

Șoferii și-au oprit mașinile, iar cetățenii au rămas nemișcați, unii dintre ei lansând rachete de lumină, în timp ce sirenele au răsunat în jurul orașului la ora 17:00 (15:00 GMT), pentru a marca ora „W”, momentul în care, la 1 august 1944, luptătorii polonezi din rezistență au încercat să-i alunge pe ocupanții naziști.

Polonia marchează 80 de ani de la Revolta din Ghetoul din Varșovia

La 80 de ani de la Revolta din Ghetoul din Varșovia, președinții Poloniei, Israelului și Germaniei au marcat eroismul celor care au participat, cu un avertisment către întreaga lume, împotriva semănării urii miercuri (19 aprilie).

În 1940, ocupanții naziști germani au adunat peste 400.000 de evrei într-o mică secțiune a capitalei poloneze Varșovia; cei mai mulți au fost apoi trimiși în lagăre pentru a fi uciși sau au murit din cauza condițiilor din ghetou, dar la 19 aprilie 1943 sute dintre ei au pus mâna pe arme, potrivit Reuters.

Lupta lor – cea mai mare revoltă evreiască împotriva Germaniei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial – s-a încheiat pe 16 mai, când germanii au distrus ghetoul. Se estimează că 13.000 de evrei au fost uciși.

80 de ani de la revolta din Ghetoul din Varșovia a fost omagiată de trei președinți, ai Israelului, ai Germaniei și ai Poloniei

„ Oricine seamănă ură, oricine calcă în picioare, calcă în picioare mormintele eroilor din Ghetoul din Varșovia, călcă în picioare mormintele evreilor uciși, dar și ale celor care i-au ajutat”, a spus președintele polonez Andrzej Duda.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

MAE informează că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a anunțat, sâmbătă, că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, potrivit gandul.ro. MAE informează...

Șeful CE nu va exclude cooperarea cu parlamentarii de extremă-dreapta ai Europei

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns din nou criticilor care au denunţat disponibilitatea sa de a coopera cu grupurile de dreapta...

MAE informează că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a anunțat, sâmbătă, că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, potrivit gandul.ro. MAE informează...
Ultima oră
Pe aceeași temă