10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomePoliticăSiegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului Europen pentru bugetul UE

Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului Europen pentru bugetul UE

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedintele grupului PPE din Parlamentul European, a fost desemnat raportor general (negociator-şef) al Parlamentului pentru bugetul Uniunii Europene pe 2024, în urma unei decizii a Comisiei pentru bugete (BUDG), informează un comunicat al biroului său de presă.

“Ca negociator-şef al Parlamentului, voi avea două obiective majore: în primul rând, să adoptăm un buget puternic, care să acopere toate nevoile de finanţare pentru 2024, şi, în al doilea rând, să-l adoptăm la timp. Voi lucra cu toate forţele proeuropene din PE pentru a asigura o susţinere largă în rândul europarlamentarilor pentru viitorul buget european”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, citat în comunicat.

“Vreau să mă asigur că în bugetul UE pentru 2024 vom aloca fonduri suficiente pentru a rambursa cheltuielile cu absorbţia fondurilor europene. Acesta este un lucru foarte important mai ales pentru România. Mă aştept ca anul viitor să accelerăm în ţara noastră investiţiile din fondurile europene aferente actualului exerciţiu financiar multianual. De aceea, este important să asigurăm banii necesari pentru plata facturilor pentru aceste investiţii”, a adăugat eurodeputatul PNL.

El a precizat că printre priorităţile sale va fi şi continuarea sprijinului pentru Ucraina şi Republica Moldova.

“Putem asigura pacea şi securitatea în Uniunea Europeană doar dacă sprijinim rapid şi adecvat cele două ţări să facă faţă ameninţărilor de orice fel dinspre Federaţia Rusă. Voi negocia ca sprijinul pentru Ucraina şi Moldova să vină din surse clare, predictibile, fără a mai pierde timp de la lună la lună cu negocierea alocărilor şi fără a afecta priorităţile tradiţionale ale Uniunii
Europene, precum coeziunea, dezvoltarea economică, sprijinirea întreprinzătorilor şi a agricultorilor”, a dat asigurări Mureşan.

El a mai afirmat că, în calitate de negociator pentru bugetul UE pe 2024, se va asigura că “avem suficiente fonduri la dispoziţie în cadrul Politicii Agricole Comune, inclusiv în Fondul de Urgenţă pentru Sectorul Agricol, pentru a sprijini rapid fermierii din România şi din Uniunea Europeană în faţa crizelor actuale”.

Deputatul european Siegfried Mureşan este desemnat pentru a doua oară negociator-şef al PE pentru bugetul UE, fiind singurul europarlamentar român care deţine această poziţie în două rânduri. Siegfried Mureşan a mai negociat şi bugetul UE din 2018.

Comisia Europeană urmează să înainteze o propunere de buget pentru anul 2024 la începutul lunii iunie. Pe baza acestei propuneri de buget, urmează negocierile între echipele de negociatori ale PE şi Consiliului UE. Obiectivul este de a se ajunge la un acord astfel încât bugetul să fie adoptat înainte de finalul anului 2023.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:00:33

Mai mulți pro-palestinieni au organizat un miting în fața Ambasadei Israelului din Washington D.C.

Manifestanții pro-palestinieni au organizat vineri (1 decembrie) un marș și o priveghere de rugăciune, precum și un miting în fața Ambasadei Israelului din Washington,...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
00:02:02

Ostaticii Hamas eliberați își spun poveștile

Cei mai mulți dintre ostaticii Hamas eliberați își spun poveștile din captivitate, printre aceștia numărându-se și câțiva tailandezi, conform Reuters. Natthaporn Onkaew spune că experiența...
Ultima oră
Pe aceeași temă