10.5 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăȘtirile zileiȘeful Vămii Sculeni și doi agenți de poliție au fost reținuți de...

Șeful Vămii Sculeni și doi agenți de poliție au fost reținuți de DNA pentru luare de mită

Şeful Vămii Sculeni şi doi agenţi de poliţie, reţinuţi de DNA pentru luare de mită.

Şeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, Cristian Mancaş, şi doi agenţi de Poliţie de la acelaşi punct de frontieră au fost reţinuţi, miercuri de DNA, pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie, potrivit presshub.ro.

Aceştia ar fi cerut şi primit bani de la transportatori de mărfuri dinspre Republica Moldova spre UE pentru a nu îşi îndeplini atribuţiile de serviciu.

Procurorii desfăşoară acte de urmărire penală faţă de alte 24 de persoane, între care agenţi ai poliţiei de frontieră, vameşi.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Cristian Mancaş, subcomisar de poliţie, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, pentru comiterea a 9 infracţiuni de luare de mită, Gabriel-Alexandru Bertea, agent de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, pentru luare de mită (şase fapte), dare de mită, complicitate la luare de mită, Iulian-Teofil Baciu, agent de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, pentru luare de mită şi dare de mită.

”În perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpaţii Mancaş Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru şi Baciu Iulian-Teofil, în calităţile menţionate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins şi primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activităţi de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene.

În schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, cei trei poliţişti de frontieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul peste graniţă a anumitor cantităţi de mărfuri/produse accizabile”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis miercuri seară.

În acelaşi context, Mancaş, în calitate de şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins şi primit de la o parte dintre subordonaţii săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a “închide ochii” la “mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către poliţiştii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei. Mai multe, în Ziarul de Iași.

VIDEO. Cătălin Predoiu: “Traficul și consumul de droguri pare să fi devenit o temă națională în urma tragicului incident de la Vama Veche”

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre traficul și consumul de droguri, în cadrul „Campaniei de informare în vederea combaterii consumului de droguri și a efectelor nocive ale dependenței de mediul digital”.

ȚTraficul și consumul de droguri pare să fi devenit o temă națională în urma tragicului incident de la Vama Veche din luna august a acestui an.

Faptul că tema se dezbate acum intens, din multiple puncte de vedere și la diferite niveluri, este nu numai pozitiv, este chiar salutar, pentru că societatea în ansamblu, prin toate structurile sale, publice, statale, dar și private, civile, dar și politice, trebuie să se organizeze și să intervină ferm pentru a diminua drastic acest fenomen.

După cum am mai spus, trebuie să ne organizăm pentru a câștiga această bătălie grea, cu traficul și consumul de droguri.

În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, am declarat acțiunea de combatere a traficului și consumului de droguri o prioritate pe agendă încă de la audierea mea din comisiile parlamentare, prealabilă numirii în funcție.

Spania trimite avioane de luptă în Bulgaria și România

Spania trimite avioane de luptă în Bulgaria și România, în cadrul măsurilor de creștere a protecție pe Flancul Estic al NATO.

În Bulgaria, Spania va trimite șase avioane Eurofighter Typhoon, în luna noiembrie 2022. În paralel, în decembrie 2022, Spania va trimite în România avioane F-18. Ministerul Apărării de la Madrid a anunțat că în România va fi trimis un detașament format din 130 de militari din Forțele Aeriene, cu opt avioane F-18M. Detașamentul Forțelor Aeriene din Spania se va afla în România în perioada decembrie 2022 – martie 2023. Avioane F-18 sunt cele care asigură și protecția spațiului aerian al Spaniei.

În plus, Spania are deja în România un detașament de supraveghere a spațiului aerian, format din 38 de militari. Detașamentul are baza la Schitu. Aici, spaniolii au instalat un radar de supraveghere aeriană cu rază lungă. El a intrat în funcțiune la 17 octombrie 2022 şi va rămâne activ până la sfârşitul lunii martie 2023. Misiunea acestui radar ar putea fi prelungită în România până la sfârşitul lunii iunie 2023.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Crina Duță, noi metode educaționale la Punctul IT București

Crina Duță explică beneficiile pentru copii ale noilor metode educaționale de la Punctul IT și modul de desfășurare al acestora în două locații noi...

Apple lansează laptopurile MacBook Air cu cipuri M3

Apple a prezentat luni noi laptopuri MacBook Air cu cele mai recente procesoare M3, mizând pe faptul că modelele mai puternice vor atrage consumatorii...

Tablou electric aplicat pentru siguranța instalației electrice – vezi aici oferte de neratat

Instalația electrică trebuie să fie realizată în bune condiții, astfel încât să fie rezistentă și durabilă. Este foarte important să optezi pentru produse de...
Ultima oră
Pe aceeași temă