21.2 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomeȘtirile zileiSe amână plata unor drepturi salariale în MAI

Se amână plata unor drepturi salariale în MAI

Guvernul merge pe repede-înainte cu proiectul,,Ordonanței austerității”, care va limita și chiar va tăia, în 2023, o parte dintre cheltuielile publice, inclusiv în Sectorul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, atât în privința unor achiziții, dar și în ceea ce privește Titlul I – cheltuieli de personal. Deja efectele se resimt în buzunarul angajaților din familia noastră ocupațională, care încă nu au primit, sau primesc cu întârziere și de peste 6 luni, plata sumelor cuvenite legal pentru transport, iar indiciile actuale ne conduc spre ideea că drepturile financiare aferente serviciilor turistice/voucherelor de vacanță 2023, inclusiv cele pentru navetă, vor fi achitate tot cu întârziere, transmite Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

În piramida nevoilor, Maslow a așezat la baza societății Sănătatea, Educația și Siguranța publică, acestea fiind interdependente. Altfel spus: nu poți asigura, ca stat, Sănătate, fără Siguranță și Educație, Educație, fără Siguranță și Sănătate, dar nici Siguranță, fără Educație și Sănătate!

În prezent, MAI se confruntă cu probleme grave, care tind  să se cronicizeze: deficit de personal, inclusiv pe fondul degringoladei cauzate de lipsa predictibilității în salarizare, în carieră și în pensionare; subfinanțare pe linie logistică; salarizare precară, inclusiv restanțe de doi ani la drepturile financiare cuvenite, prin neaplicarea integrală a Legii-cadru 153/2017; legislație deficitară pe linia protecției polițiștilor, dar permisivă pentru cei certați cu legea etc. Dacă ordonanța austerității va trece în forma inițiată, siguranța cetățeanului român va fi viciată, mai ales în perspectiva unor treceri masive în rezervă, în cazul în care Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat va suferi modificări mai dure decât cele adoptate deja de Senat!

În numele celor peste 35.000 de membrii pe care îi reprezintăm, dar și  al celor 70.000 de polițiști din MAI, care lucrează în plus zeci de mii de ore, lunar, pentru a suplini deficitul deja existent (15.000 polițiști și cca. 20.000 angajați, la nivelul total, în MAI), SNPPC le-a solicitat prim-ministrului și ministrului Afacerilor Interne amendarea proiectului OUG, aflat, astăzi, în primă lectură, pe masa Guvernului, în sensul de a se acorda integral și la timp drepturile financiare cuvenite angajaților și de a se permite completarea deficitului de personal existent în Ministerul Afacerilor Interne.

Cum ar fi să amânăm și noi prezența la serviciu, dacă MAI ne amână plata drepturilor financiare? Cum ar fi să amânăm și noi misiunile în interesul comunității și al statului, dacă și Guvernul ne amână plata drepturilor prevăzute de lege?

Reamintim ultimul nostru demers, inițiat recent: faptul că Guvernul se folosește de interdicția polițiștilor de a face grevă, ne determină să luptăm în continuare pentru obținerea acestui drept!

Gata cu lupta inegală! A venit timpul să schimbăm paradigma!  A venit timpul egalității de șanse în lupta cu angajatorul!

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Horoscopul dragostei pentru săptămâna 25 septembrie-1 octombrie. La ce zodii vine Cupidon în vizită?

Ne aflăm într-o perioadă schimbătoare, iar influența astrelor asupra vieții noastre poate fi puternică. Astrele vin cu vești importante pentru multe zodii, care...

România, lovită de furtuni violente și ploi torențiale. Datele meteorologilor despre vremea capricioasă din următoarele zile

Duminică, 24 septembrie, temperatura scade semnificativ în regiunile de vest și nord-vest, în timp ce în celelalte zone condițiile meteorologice vor rămâne caniculare....

Milionarul Loto din Iași a fost înmormântat. A avut o avere, dar n-a scăpat de blestemul câștigătorilor

Despre viața sa s-ar putea scrie un roman de succes. Cazacu are un om de afaceri prosper când a câștigat la Loto. După...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies