Potrivit Serviciului rus de Informații Externe, lideri precum premierul ungar Viktor Orban, premierul slovac Robert Fico și Călin Georgescu sunt vizați de UE, deoarece ar putea contribui la „turnura conservatoare” în Europa
Serviciul rus de Informații Externe (SVR) a acuzat, marți, Uniunea Europeană că s-ar afla în spatele deciziei de a aduce acuzații împotriva candidatului la președinția României, Călin Georgescu . Într-un comunicat transmis de agenția TASS și preluat de News.ro, SVR susține că Bruxelles-ul ar duce un „război împotriva liderilor nesistemici” care îl sprijină pe Donald Trump și contestă „elitele liberale” ale UE.
Potrivit SVR, lideri precum premierul ungar Viktor Orban, premierul slovac Robert Fico și Călin Georgescu sunt vizați de UE, deoarece ar putea contribui la „turnura conservatoare” în Europa sub influența lui Trump. Serviciul rus susține că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi cerut autorităților române să împiedice participarea lui Georgescu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Mai mult, ar fi amenințat cu restricționarea accesului României la fondurile europene, dacă aceasta continuă campania electorală.
În replică, premierul Marcel Ciolacu a avut o reacție dură, declarând că Rusia nu poate dicta autorităților române cine să fie anchetat și cine nu.
„Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziționează față de deciziile autorităților române este de netolerat. Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii și pe cine nu. Rusia nu poate fi un model de bune practici de democrație, într-o țară în care opozanții politici sunt torturați, aruncați în închisori sau omorâți”, a transmis Ciolacu pe Facebook.
Premierul a subliniat că acest episod este o oportunitate pentru români să vadă cine face înțelegeri și caută să submineze România.
„Dincolo de retorica politică, românii au ocazia să înțeleagă în mod direct cine sunt forțele care încearcă să submineze parcursul european și euro-atlantic al României”, a mai scris Ciolacu în postare.
Această escaladare a tensiunilor vine pe fondul unei campanii electorale tensionate în România și al unei relații tot mai fragile între Rusia și Uniunea Europeană.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube