27.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSocialS-a decis plafonarea prețului la energie și gaze. Ce trebuie să știi

S-a decis plafonarea prețului la energie și gaze. Ce trebuie să știi

Guvernul a decis plafonarea prețului la energie și gaze! În ședința de luni seară, Coaliția a ajuns, într-un final, la o înțelegere cu privire la prețul energiei și al gazelor naturale pe care românii trebuie să-l suporte începând din acest an.

Despre plafonarea prețului la energie și gaze

Energia electrică furnizată populației nu poate avea un preț mai mare de 68 de bani pe kilowatt-oră, iar gazul – de 31 de bani, au stabilit liderii coaliţiei.

Plafonul la energie a scăzut la 8 bani

Premierul Nicolae Ciucă a declarat aseară că  s-a ajuns la un acord. „Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW.

S-a plafonat prețul la gaze. A crescut și limita de consum. 

La gaz creşte limita de consum pentru care se acordă compensații de la 1.000 la 1.500 de metri cubi, pentru cele 5 luni reci ale anului.

Nicolae Ciucă a precizat că și prețl la gaze naturale s-a plafonat.  „La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. 

Pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici şi pentru industria alimentară, prețul gazului va fi plafonat la 0.37 lei pe kw/h, iar la energie prețul va fi plafonat la un leu. 

Ce se întâmplă cu facturile eronate

Nicolae Ciucă a precizat că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit, peste un milion la număr, să fie stornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi. Totodată, acesta a explicat că, marţi dimineaţă, va exista şi o discuţie cu furnizorii şi cu distribuitării. „Cifra a depășit un milion de facturi greșite. Am luat decizia ca toate facturile să fie stornate, toate care au fost emise greșit să fie stornate și să fie retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a spus premierul. 

Liderii coaliției de guvernare au decis să nu reducă TVA-ul la 5%, măsură cerută de PSD și anunțată anterior de prim-ministru pentru 1 aprilie, astfel că TVA-ul rămâne la 19%.

Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare.

Urmărește România Liberă și pe pagina de Facebook

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă