7.4 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăȘtirile zileiS-a dat liber la împușcarea urșilor! Noua propunere UDMR

S-a dat liber la împușcarea urșilor! Noua propunere UDMR

Parlamentul a aprobat Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul urșilor agresivi. UDMR propune împușcarea urșilor și în afara localităților, însă AUR susține că este vorba despre un „braconaj ascuns.”

Deputatul UDMR, Kolcsar Karoly, a susținut că urșii agresivi sunt o problemă foarte serioasă. Acesta a amintit că doi oameni au fost omorâți în Mureș de animale, precizând că „ ursul pare drăgălaș”, dar „aceste fiare sunt un pericol real”.

UDMR a propus împușcarea urșilor în extravilan

„Din acest motiv am depus un amendament care prevede extinderea intervenție în cazul atacurilor urșilor și în extravilan, și pe câmp și pe potecile turistice”, a declarat deputatul UDMR Kolcsar Karoly.

Pe de altă parte, reprezentanții AUR acuză că propunerea UDMR reprezintă doar o formă de braconaj ascuns. Rusu Daniel Gheorghe a spus că se dorește împușcarea urșilor în număr cât mai mare.

„Haideți atunci să nu mai lăsăm să se circule cu mașina pentru că în fiecare an mor oameni în accidente. Să dăm o lege și împotriva câinilor, care și ieri și alaltăieri au mutilat și au ucis oameni. Nu este normal să ucidem animale. Nu trebuie să facem din asta o prioritate”, a spus acesta.

UDMR susține că au existat cazuri multiple în care urșii au atacat stâne, fiind nevoie de amendamentul propus de ei. Potrivit declarațiilor deputatului, viața oamenilor este mai presus de orice.

S-au pierdut foarte multe vieți omenești. Medici din spitale au luptat din răsputeri nu doar cu pandemia ci și pentru a salva viața oamenilor atacați de urși. S-a instalat o stare de spaimă în care trăiesc multe familii din țară. Sunt 13 județe în care ursul atacă. Marea majoritate a atacurilor s-a desfășurat în extravilan, era nevoie de acest amendament. Votul de azi e un mesaj clar, Parlamentul prețuiește viața oamenilor”, a declarat deputatul UDMR.

Astfel, Ordonanța de Urgență aprobată de Parlament prevede intervenția asupra urșilor prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare. O echipă de intervenție este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, fiind condusă de primar/viceprimar.

Persoanele care împiedică astfel de intervenții din partea autorităților riscă amenzi  între 7.000 și 10.000 de lei.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
00:00:52

Fostul președinte brazilian Bolsonaro, pe aeroportul din Florida, se întoarce în Brazilia

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro s-a aflat miercuri (29 martie) pe aeroportul internațional din Orlando, Florida, pentru întoarcerea sa în Brazilia, după mai bine...

La Chișinău s-a aprobat prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru încă 60 de zile

Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru încă 60 de zile, la propunerea guvernului, începând cu...

Monica Babuc, fost ministru al Culturii în Republica Moldova, e numită de statul român în fruntea ICR Chișinău

Institutul Cultural Român (ICR) a numit-o pe Monica Babuc în fruntea filialei ICR Chișinău (Republica Moldova). Unul dintre elementele care au recomandat-o pe Monica Babuc...
Ultima oră
Pe aceeași temă