-1.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomePoliticăRomânia mai primește timp ca să folosească banii din Politica de Coeziune

România mai primește timp ca să folosească banii din Politica de Coeziune

Termenul de utilizare a fondurilor europene din Politica de Coeziune a exercițiului financiar 2014-2020 a fost prelungit cu încă un an, până la jumătatea anului 2025, în urma intervenției pe care europarlamentarul PNL Dan Motreanu, care activează în cadrul grupului PPE (#EPP) a avut-o la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri din Parlamentul European privind Politica de Coeziune Post 2027. 

Dan Motreanu a solicitat prelungirea termenului pentru finalizarea proiectelor și creșterea ratei de cofinanțare la 100% din partea UE , drept soluții absolut necesare pentru finalizarea unor proiecte importante pentru dezvoltarea regiunilor noastre și a cerut comisarului european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, să susțină aceste  propuneri, iar aceasta a  răspuns afirmativ.

Totodată, Dan Motreanu a mai convins comisarul Ferreira să susțină propunere pe care a făcut-o ca raportor din partea PPE (#EPP) ca banii prevăzuți de noul program european STEP (platforma de Tehnologii Strategice pentru Europa) să fie utilizați doar în țările din UE cu PIB-ul sub media Uniunii, categorie din care face parte și România. În acest fel, companiile capabile sa dezvolte tehnologiile moderne STEP vor fi atrase în regiuni în care acestea nu s-ar extinde astfel.  Suma alocată pentru STEP este de zece miliarde de euro, iar Parlamentul European solicită alocarea a încă trei miliarde de euro.

Politica de coeziune este principalul vehicul de investiții al Uniunii  Europene. Circa o treime din bugetul european este alocată pentru sprijinirea regiunilor mai puțin dezvoltate și pentru susținerea inovației și a firmelor mici și mijlocii.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rumen Radev a respins acordul ratificat ce prevedea furnizarea de vehicule blindate de transport Ucrainei

Preşedintele Rumen Radev a respins acordul ratificat anterior între Ministerul bulgar de Interne şi Ministerul ucrainean al Apărării privind furnizarea de vehicule blindate de...

Ciolacu afirmă că România va fi alături de Ucraina până la victoria împotriva Federației Ruse

România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse, a spus premierul României, Marcel Ciolacu,...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă