13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSocialRaportul privind sănătatea mintală, votat în Comisia de Mediu şi Sănătate Publică...

Raportul privind sănătatea mintală, votat în Comisia de Mediu şi Sănătate Publică a Parlamentului European

Raportul privind sănătatea mintală negociat de europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a fost votat în Comisia de Mediu şi Sănătate Publică a Parlamentului European.

Tinerii din ziua de azi se confruntă cu multe provocări când vine vorba de sănătatea mintală: de la problemele de acasă, bullying-ul din școală și mediul toxic și abuziv de la serviciu, până la presiunea de a se conforma cu standardele societății și teama de a fi lăsați pe dinafară. Este pentru prima oară când Parlamentul European vine cu un raport în care vorbește despre sănătatea mintală și cere statelor membre să facă mai mult, informează europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță.

Prin acest raport, Comisia Europeană pune sănătatea mintală pe picior de egalitate cu sănătatea fizică, introducând 20 de inițiative emblematice și finanțări în valoare de 1,23 miliarde de Euro din diferite instrumente financiare pentru acțiuni dedicate sănătății mintale.

„Să fii tânăr și să ai probleme mintale în România pe care să nu poți să le tratezi pentru că nu ai bani este o mare rușine. Aud foarte des în jurul meu povești despre tineri care se confruntă cu depresii, anxietăți, burnout. Neavând ajutor, pentru că terapia e prea scumpă pentru tinerii români, foarte mulți dintre aceștia se sinucid. Cum îi ajutăm, efectiv, pe acești tineri? Cum schimbăm educația din România în așa fel încât școlile să ajute tinerii? Statul are o responsabilitate să nu lase tinerii noștri să se piardă în adicții de tot felul, de la substanțe la jocuri de noroc și pariuri, ci să îi ajute să treacă peste momentele grele din viață. Pe lângă decontarea serviciilor de terapie, măsură pe care statul român ar trebui să o ia cât mai urgent și pentru care mă lupt în Parlamentul European, noi, ca si societate, trebuie să ne ajutăm unii pe alții mai mult, să vorbim deschis și asumat despre acest subiect, nu să ne ascundem. Sănătatea mintală nu este un moft, este o urgență!”, a afirmat Nicu Ștefănuță.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 150 de milioane de oameni din Europa trăiesc cu probleme de sănătate mintală. 9 milioane de adolescenți din Europa se confruntă cu cu tulburări mintale, în special anxietate și depresie. Peste 70 la sută dintre angajații români au suferit de burnout – de muncă excesivă care duce la epuizare psihică. Suicidul este principala cauză de moarte a tinerilor sub 18 ani.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...

Conferința „ Cultura Calului și Renașterea Hipismului în România după 1989” va încheia reuniunea hipică de excepție de duminică de la Hipodromul Ploiești

A patra reuniune hipică din acest an, de la Hipodromul din Ploiești, va fi una de excepție, în program fiind cinci curse de trap....
Ultima oră
Pe aceeași temă