12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăProteste de amploare înainte de aprobarea bugetului. Zeci de mii oameni în...

Proteste de amploare înainte de aprobarea bugetului. Zeci de mii oameni în stradă

Polițiștii, grefierii, angajați din Sănătate, Cultură, de la Institutul Național de Statistică, de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură au ajuns la capătul răbdărilor și promit să stea în stradă până când Guvernul le va face auzite vocile. Angajații caută să rezolve problema salariilor veche de mai bine de șapte ani, acum pe ultima sută de metri înainte ca legea bugetului să fie votată.

Salariații din Direcțiile de Sănătate Publică continuă protestele pentru a patra săptămână. Ei cer ca veniturile lor să fie la nivelul angajaților din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Este un protest care de fapt îl putem considera că durează de șapte ani. De șapte ani este aceeași situație, de șapte ani suntem «Cenușăreasa» sistemului sanitar. Schimbăm doar niște măști, niște miniștri, se schimbă unul cu altul, situația noastră rămâne aceeași, cel mai prost plătiți, ignorați de toate legile”, a declarat liderul sindical Valentin Chifor, la B1tv, despre protestul TESA de la Ministerul Sănătății.

Ministerul Educaţiei va avea cel mai mare buget din istorie, 55 de miliarde de lei, adică 4,1% din PIB faţă de 3,2% cât a avut în acest an. Cu aceşti bani vor fi plătite salariile profesorilor şi vorbim de acea majorare de 20% promisă de Guvern, dar în două etape: de la 1 ianuarie salariile profesorilor vor creşte cu 13%, iar de la 1 septembrie 2024 majorarea va fi de 7%.

,,O astfel de creștere într-un interval atât de scurt este fără precedent. La discuțiile cu federațiile sindicale am convenit ca de la anul să existe o creștere de 20 la sută, peste creșterea de 30  la sută care a avut deja loc în acest an. Sunt sume consistente, sigur că ne dorim mai mult pentru dascălii noștri și Ministerul Educației va lucra ca în noua grilă de salarizare din legea salarizării publice, ce va fi elaborată de Ministerul Muncii, profesorii să primească și mai mult.”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Sănătatea va primi anul viitor cu 26% mai mulţi bani, însă nu și salariații vor avea majorări consistente.

„Solicităm creșterea imediată, de la 1 ianuarie, cu 25%. Acesta înseamnă brut, deci net ar fi vreo 15, dar de la 1 ianuarie și, bineînțeles, cu prilejul noii legi a salarizării, solicităm eliminarea completă a discriminării. Așa ceva nu se mai întâmplă în nicio țară a Uniunii Europene, un asemenea decalaj între personalul medico-sanitar și cel ne-medical. Suntem toți o echipă, suntem toți în spitale și trebuie să fim tratați la fel și egal de către acest guvern!”, a mai spus liderul sindical Valentin Chifor.

Din ianuarie, 1,3 milioane de bugetari, cu excepţia demnitarilor, vor avea salarii mai mari cu 5%. Iar toți pensionarii, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi o majorarea a venitului cu aproape 14%. Dintre aceştia, peste 3 milioane vor avea parte de o nouă creştere de circa 6% şi în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Din martie, vor fi majorate şi alocaţiile pentru copii, în medie cu 15 la sută. 

Salariu minim nu crește de la 1 ianuarie

Salariul minim nu va mai crește de la 1 ianuarie, ci pe parcursul anului. Marcel Boloş a spus că este decizia coaliţiei. “Nu poţi merge cu creşteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creştere în octombrie de 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri”.

Florin Jianu a declarat după întâlnirea de marți de la Palatul Victoria că patronatele au propus creşterea salariului minim pe economie să fie făcută în două etape, 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025.

”Sindicatele au venit cu o propunere de creştere de 3.800 de lei de la 1 iulie 2024 iar Guvernul a venit cu o propunere de majorare de 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024. Pentru industria agroalimentară să rămână comun salariul minim pe economie de 3.700 de lei şi să nu umble la salariul minim pe economie pentru construcţii, pentru că ei au un salariu diferenţiat la 4.500 de lei. Acestea au fost propunerile pe masă, acum vom vedea care este decizia Guvernului”, a precizat el.

Proiectul de buget prevede un deficit de 5% din PIB pentru anul viitor. Pe venituri şi cheltuieli şi-a dat ok-ul şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Joi va trece prin şedinţa de Guvern, iar săptămâna viitoare va ajunge în Parlament. Dacă va contestată la CCR, cel mai probabil, legea va fi promulgată între Crăciun şi Revelion. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...
Ultima oră
Pe aceeași temă