17.3 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăInternaționalProteste de amploare în Slovacia după ce Guvernul vrea să reducă pedepsele...

Proteste de amploare în Slovacia după ce Guvernul vrea să reducă pedepsele pentru corupție

Mii de slovaci au protestat miercuri față de planul guvernului condus de Robert Fico de a reduce pedepsele pentru corupție și de a desființa un birou de urmărire care anchetează infracțiunile importante.

Protestatarii s-au adunat miercuri într-o piaţă în faţa clădirii parlamentului din Bratislava, potrivit epicnews.ro.

Votul pe pachetul de legi ar putea fi dat joi, potrivit Reuters. Opoziţia susţine că legile vor acorda despăgubiri politicienilor corupţi şi avertizează asipra riscului ca ţara să fie pedepsită de UE prin îngheţarea fondurilor europene.

În replică, guvernanţii spun că reformele sunt necesare pentru a moderniza codul penal şi a pune capăt a ceea ce premierul Fico numeşte numeşte „excese ale Parchetului Special”.

Polonia a decis prelungirea controalelor la frontiera cu Slovacia

Polonia a anunţat prelungirea controalelor temporare la frontiera cu Slovacia până la 22 noiembrie, într-un efort de a lupta contra traficului de persoane, la o zi după ce guvernul ceh a luat aceeaşi decizie, transmit agenţiile Reuters şi dpa, potrivit Agerpres, preluat de rfi.ro.

‘Controalele la frontieră sunt prelungite pentru perioada dintre 3 noiembrie 2023 şi 22 noiembrie 2023’, se arată într-un ordin al Ministerului de Interne polonez.

Controalele temporare la graniţa cu Slovacia au fost introduse la 4 octombrie, când Varşovia a invocat ‘o ameninţare serioasă de imigraţie ilegală la secţiunea polono-slovacă a frontierei de stat’. Măsură a fost prelungită ulterior până la 2 noiembrie. La fel a procedat şi Austria. Toate aceste ţări fac parte din spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Programul Noua Casă 2024 ia start. Care sunt noutățile

Programul Noua Casă 2024 a devenit operaţional, după ce plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanţe, în valoare de un miliard de lei,...

George Simion, la conferința liderilor conservatori, la Washington: “Să facem România Mare, nu doar America”

Deputatul George Simion a participat, la Washington, la o conferință internațională a liderilor conservatori, de unde a transmis un mesaj în limba română: "Să...

Programul Noua Casă 2024 ia start. Care sunt noutățile

Programul Noua Casă 2024 a devenit operaţional, după ce plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanţe, în valoare de un miliard de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă