15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăTransportul decontat pentru un parlamentar: 321 euro / lună, pentru un student:...

Transportul decontat pentru un parlamentar: 321 euro / lună, pentru un student: 7 euro / lună

Parlamentarii sunt printre beneficiarii de transport gratuit prevăzuți de legislația românească. Aleșii nu beneficiază însă doar de gratuități pe căile ferate, ci au dreptul și la decontarea benzinei și chiar la biletele de avion pe cursele interne. Potrivit statutul deputaţilor şi al senatorilor, biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimaţiei de deputat sau de senator.

Potrivit calculelor făcute de România liberă pe baza informațiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaților și Senatului, cheltuielile aleșilor cu transportul în anul 2020 se ridică la aprox. 7.800.000 lei pentru deputați și peste 837.000 lei pentru senatori, un total de peste 1,8 milioane de euro. Astfel, fiecare ales a cheltuit în medie peste 321 euro pe lună pentru transport.

Decontarea cheltuielilor pentru transport în cazul în care deplasarea este făcută în interes de serviciu este legată și firească, însă parlamentarii par a se deplasa foarte mult în interes de serviciu și în lunile ianuarie, iulie și august, pe timpul vacanței parlamentare. La Camera Deputaților, cea mai mare sumă decontată pentru transport anul trecut a fost în luna februarie când acesta a costat 947.299 lei, însă în iulie – suma a fost de 640.646 lei, iar în august – 620.706 lei. În noiembrie, deși s-a lucrat, deputații au cerut numai 587.564 lei.

Și la Senat, cel mai mare decont pentru transport a fost înregistrat tot în februarie – 149.799 lei, dar aleșii au cerut semnificativ mai puțini bani pentru lunile de vară – 41.968 lei/ iulie și 51.276 lei/ august.

„Vorbim de o subvenție”

Cel mai vehement în privința eliminării gratuității la transport pentru studenți a fost premierul Florin Cîțu, care a susține că „nu există nimic gratuit pe lumea asta”.

„Vorbim de o subvenţie. Aş reveni la ceva ce am mai spus, eu vreau să reaşez economia pe principii liberale. Vrem să creăm motivaţii ca oamenii să investească, oamenii să îşi dorească un loc de muncă, vrem ca oamenii să fie mai performanţi. În acelaşi timp, vreau să spun un lucru, nu există nimic gratuit pe lumea asta. Atunci, fiecare subvenţie care pleacă de la buget eu o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aş putea face mai profitabil şi vorbim de orice subvenţie de la buget, şi impactul acelei subvenţii, pentru că sunt şi subvenţii pe care le dăm şi au un impact pozitiv în economie”, a spus Cîţu la Digi24.

În perioada februarie – noiembrie 2017, călătoriile gratuite ale studenților au fost în valoare de aproximativ 176,6 milioane de lei (39 milioane de euro), potrivit unui document prezentat atunci de CFR. În anul universitar 2017-2018 au fost înscrişi în învăţământul superior 538.900 studenţi. Gratuitatea transportului feroviar pentru studenți a fost decisă de Guvern în 2017.

Sindicatul Elevilor şi Studenţilor Militanţi a protestat, sâmbătă, în Bucureşti, „pentru apărarea gratuităţii la călătoriile cu CFR” și a pichetat sediile PNL, USR PLUS şi Guvernul. 

 

„Vreau să spun un lucru, nu există nimic gratuit pe lumea asta. Atunci, fiecare subvenţie care pleacă de la buget eu o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aş putea face mai profitabil şi vorbim de orice subvenţie de la buget, şi impactul acelei subvenţii, pentru că sunt şi subvenţii pe care le dăm şi au un impact pozitiv în economie”. FLORIN CÎȚU, PRIM-MINISTRU 

TEHNIC VORBIND

Transport pentru parlamentari

Parlamentarii își pot deconta toate tipurile de transport – feroviar, cu avionul sau benzina, în cazul în care călătoresc cu mașina.

Costuri

Transportul parlamentarilor ne costa peste 1,8 milioane de euro pe an pentru 437 de aleși (în actuala legislatură).

Transportul studenților

Transportul studenților a costat în 2017 – 39 milioane de euro pentru 538.900 studenţi, timp de 10 luni. 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
Ultima oră
Pe aceeași temă