9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăGuvernul Cioloș vine în Parlament pentru votul de învestitură

Guvernul Cioloș vine în Parlament pentru votul de învestitură

Guvernul Cioloș vine miercuri, începând cu ora 10.00, în Parlament pentru a obține votul de încredere. Șansele să treacă sunt foarte mici, căci noul Executiv are nevoie de 234 de voturi. Deocamdată, se bazează doar pe 80, din partea membrilor USR.

Dintre cei 80 de parlamentari USR care vor vota azi în Parlament Guvernul Cioloș doi vor absenta pentru că sunt bolnavi de Covid. Cât despre celelalte formațiuni politice, toate partidele au spus că nu vor vota acest Executiv. Liberalii au anunțat deja că vor fi prezenți la ședința de plen, programată pentru ora 10, în care premierul desemnat, Dacian Cioloș, va prezenta componența guvernului și programul de guvernare, însă nu vor vota. Prezenți vor fi și parlamentarii UDMR, care nu vor vota. Guvernul Cioloș nu este susținut nici de parlamentarii PSD. Împotrivă vor vota și parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor.

Ieri, în comisiile de specialitate, în afară de un singur ministru, Cătălin Drulă, propus la Transporturi, toți candidații au primit aviz negativ. Într-adevăr, vorbim despre un aviz consultativ. Totuși, poziționarea partidelor este mai mult decât clară: nici unul nu va vota, miercuri, Cabinetul Cioloș.

Guvernul Cioloș intră la vot în Parlament. Ce se întâmplă dacă va pica

În cazul în care Cabinetul Cioloș nu va primi votul de încredere în Parlament, premierul desemnat își va depune mandatul, iar președintele Iohannis va trebui să desemneze un nou prim-ministru. Dacă îl va numi pe Florin Cîțu, acesta va încerca să formeze un guvern împreună cu PSD. El a și a afirmat că este deschis pentru negocieri cu orice formațiune politică, mai puțin AUR.

PSD, însă,  a declarat că nu-l dorește pe Cîțu șef la Guvern, motiv pentru care nu numai că nu se va alia cu PNL, dar nici măcar nu va vota acest Executiv în Parlament. 

Dacă și Guvernul Cîțu pică, atunci președintele poate dizolva Parlamentul și ne pregătim de alegeri anticipate. Asta, în teorie. În practică, lucrurile sunt mai complicate. Surse politice afirmă că este destul de greu să ajungem la anticipate. 

Cele mai citite

VIDEO: ANPC a descoperit șobolani într-o patiserie din București

Autoritatea Națională pentru Protecția Cpnsumatorilor (ANPC) s-a autosesizat în urma unei postări pe rețelele de socializare și echipe de control ale Comisariatului București, coordonate...

Elvețienii au spus DA pentru certificatul sanitar

Elveţienii au pus "da" legii privind combaterea COVID-19 ce a permis instituirea certificatului sanitar, potrivit primelor estimări publicate duminică de institutul sondage gfs.bern, notează...

Certificatul verde este obligatoriu în biserică, în Grecia

Certificatul verde este obligatoriu pentru cei doresc să meargă la biserici, în Grecia. Autoritățile de la Atena au introdus nou restricții pentru a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă