27.3 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Comisie parlamentară de anchetă referitoare la datele pandemiei

Decizia a fost anunțată după ce ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a acuzat „măsluirea” acestor cifre.

Obiectivele comisiei de anchetă sunt următoarele: analiza modalităţii de stabilire, modificare, calcul, monitorizare, raportare şi control a indicatorilor de sănătate publică ce stau la baza deciziilor de restricţionare a drepturilor şi libertăţilor în perioada pandemiei declarate de OMS, având drept scop protejarea sănătăţii populaţiei, precum şi a impactului deciziilor transpuse în indicatori, dar şi analiza modalităţilor de prevenire a fenomenelor în care autorităţile „nu s-au preocupat” ori au „minţit frumos” în controlul pandemiei declarate de OMS.

Comisia mai are ca obiective analiza activităţii instituţiilor abilitate la nivel central şi local preocupate de controlul pandemiei declarate de OMS, pe baza indicatorilor de sănătate publică, identificarea măsurilor care se impun la nivelul legislaţiei naţionale pentru combaterea şi reducerea efectelor pandemiei, „precum şi alte aspecte care, cu siguranţă, vor apărea pe parcursul funcţionării acestei comisii”.

„Comisia de anchetă este împuternicită să facă audieri şi să ceară autorităţilor şi instituţiilor publice, oricăror structuri de specialitate ale statului, altor entităţi publice sau private, precum şi cetăţenilor, să îi pună la dispoziţie date, informaţii şi materiale necesare şi utile pentru clarificarea obiectivelor. Comisia de anchetă poate invita, pentru audieri şi explicaţii, orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectivele anchetei. Instituţiile şi autorităţile publice, a căror activitate are legătură cu obiectivele prevăzute la art. (1), dar şi cu alte aspecte legate de aceste obiective sunt obligate, în condiţiile legii, să răspundă la solicitările comisiei de anchetă în termenul stabilit de aceasta. Dacă, pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări, este necesară întocmirea unor rapoarte de expertiză, comisia de anchetă poate solicita efectuarea de expertize”, se arată în document.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să decidă prin vot dacă această comisie va fi înfiinţată sau nu.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă