9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăPoliticăCiucă, Dîncu și Aurescu, la Black Sea and Balkans Security Forum. VIDEO

LIVE UPDATE Ciucă, Dîncu și Aurescu, la Black Sea and Balkans Security Forum. VIDEO

UPDATE, ora 10:33: Regiunea Mării Negre devine “o miză mai mare ca oricând” din perspectivă geopolitică, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, prezent la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.

El a precizat că libertatea de circulaţie şi de navigaţie, libertatea comerţului trebuie apărate şi în situaţii speciale.


“Regiunea Mării Negre devine acum o miză mai mare ca oricând, nu doar în sensul clasic, militar, al securităţii, cât mai ales din perspectivă largă, geopolitică. Aceasta are implicaţii pe multiple planuri: securitate, energie, siguranţa lanţurilor de aprovizionare, infrastructură, interconectivitate, securitate cibernetică. În aceste domenii consacrarea acestei regiuni în strategii naţionale aliate sau ale UE se justifică şi se reflectă în modul cel mai concret. Iar securitatea maritimă se concentrează pe libertatea de circulaţie şi de navigaţie şi libertatea comerţului, pe care trebuie să le apărăm şi în situaţii speciale, precum cele din perioadele de război” a spus premierul.

Premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, cel al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi alţi oficiali români şi străini participă la a şasea ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum, care are loc astăzi şi mâine la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti.

La panelul din prima zi a evenimentului, numit “The War in Ukraine and the Security Challenges in the Black Sea Region and the Balkans” (“Războiul din Ucraina şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre şi din Balcani” – n.r.), va vorbi premierul Nicolae Ciucă.

Printre vorbitorii din prima zi se numără şi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, care va avea o intervenţie online.

Seriile de discuţii din cadrul conferinţei abordează teme precum războiul din Ucraina şi provocările de securitate de la Marea Neagră, concluziile de la recentul Summit NATO care a avut loc la Madrid, rolul regiunii Mării Negre asupra situaţiei energetice sau impactul războiului din Ucraina asupra regiunii Balcanilor de Vest.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă