9.4 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiPoliția și protestatarii se ciocnesc în cadrul manifestației de la greva generală...

Poliția și protestatarii se ciocnesc în cadrul manifestației de la greva generală franceză în Paris

Poliția și protestatarii au avut mai multe ciocniri ce au izbucnit în timpul unui marș la Paris, marți (18 octombrie), în timp ce sindicatele au cerut o grevă la nivel național.

Câteva sindicate au convocat greva, căutând să valorifice furia după inflația crescândă, din ultimele decenii, pentru a extinde o acțiune de grevă industrială ce ține de câteva săptămâni de la rafinăriile de petrol către alte sectoare.

Liderii sindicali sperau că lucrătorii vor fi încurajați de decizia guvernului de a-i forța pe unii dintre ei să se întoarcă din nou la locul de muncă, la depozitele de benzină, pentru a încerca reluarea alimentării cu combustibili, o decizie pe care unii spun că pune în pericol dreptul la grevă, potrivit Reuters.

Poliția și protestatarii s-au ciocnit serios la Paris după ce mișcările de protest și grevă s-au extins după greva de la rafinării

Greva muncitorilor de la rafinării a devenit una dintre cele mai grele provocări ale președintelui Emmanuel Macron de la realegerea sa în luna mai.

Protestatarii au mărșăluit și prin Paris duminică (17 octombrie), cerând salarii mai mari și condiții de muncă îmbunătățite.

Macron promite să pună capăt penuriei de carburanți în cursul săptămânii viitoare

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a promis miercuri o revenire la normal „în cursul săptămânii viitoare” în faţa penuriei importante de carburanți care afectează întreaga Franţă din cauza unei greve în mai multe grupuri petroliere, notează AFP.

Această penurie nu are „nimic de-a face cu războiul, nimic, sunt conflicte sociale în două companii, care sunt Exxon şi Total (TotalEnergies), care au realizat profituri importante deoarece contextul este bun (.. .), care au distribuit mult acţionarilor lor şi care au o negociere în curs”, a subliniat şeful statului, lansând „un apel la responsabilitate” către liderii şi sindicatele acestor companii.

La TotalEnergies, „au început, în sfârşit, negocierile”, şi-a exprimat satisfacţia Emmanuel Macron, adăugând că îşi doreşte ca, „în următoarele ore, să se poată ajunge la un acord, pentru că trebuie să reuşim mai ales prin acord şi dialog social”.

Pe lângă depozite de combustibil, şase din cele şapte rafinării din Franţa au fost miercuri în grevă, două de la Esso-ExxonMobil şi patru de la grupul TotalEnergies, pentru a cere majorări salariale, pe fondul super-profiturilor obţinute de grupurile petroliere odată cu creşterea preţului petrolului din cauza războiului din Ucraina.

Această mişcare grevistă, care durează deja de două săptămâni, a provocat dificultăţi de aprovizionare într-o treime din benzinăriile franceze. Şi din nordul în sudul Franţei se repetă aceleaşi scene: benzinării închise, cozi interminabile, preţuri în creştere şi moralul şoferilor în bernă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Președintele Iohannis participă la reuniunea de la Paris pentru sprijinul acordat Ucrainei

Președintele Iohannis participă, la Paris, la reuniunea organizată de președintele Macron pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei. "Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 26 februarie...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...
Ultima oră
Pe aceeași temă