10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăPoliticăPNL dorește comasarea alegerilor din 2024

PNL dorește comasarea alegerilor din 2024

Senatoarea Alina Gorghiu, care deține funcția de președinte interimar al Senatului, sugerează că PNL dorește comasarea alegerilor din anul 2024 și afirmă că această procedură este absolut legală.

“Este perfect constituţional scenariul ca aceste alegeri să poată fi comasate”, a declarat, la data de 11 aprilie 2023, senatoarea Alina Gorghiu.

În 2024, în România se desfășoară patru tipuri de alegeri: prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale. Alina Gorghiu n-a spus care dintre acestea s-ar putea desfășura simultan. Cel mai probabil, s-ar putea comasa alegerile prezidențiale cu cele parlamentare. “Conform Constituţiei, doar alegerile parlamentare au termen fix. Cu privire la restul alegerilor, termenele sunt în legi aflate în vigoare”, a explicat Alina Gorghiu. Altfel spus, Parlamentul este cel care va decide, prin lege, data desfășurării alegerilor.

“Există argumente de natură juridică şi constituţională pentru comasarea legilor, există argumente care ţin de ce şi doreşte populaţia din România. Analiza noastră sociologică arată că mare parte din populaţia României îşi doreşte o legitimare serioasă a aleşilor şi nu exclud deloc ideea de comasare. Rămâne să vedem care va fi voinţa liderilor din coaliţie”, a explicat Alina Gorghiu.

În opinia senatoarei PNL, alegerile într-o zi unică ar aduce drept avantaj “o prezenţă semnificativă la vot care să legitimeze aleşii de orice natură ar fi”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...

Tinmar înhață contractul de 100 milioane de lei de la RAJA Constanța

La licitația pentru furnizarea de energie pentru RAJA Constanța s-a dat o luptă în doi: Oancea de la Tinmar și Tudose de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă