11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoParlamentul European cere Rusiei să restituie Tezaurul României. Rezoluția a fost inițiată...

Parlamentul European cere Rusiei să restituie Tezaurul României. Rezoluția a fost inițiată de eurodeputații români

Parlamentul European a aprobat o rezoluție care solicită Rusiei să restituie Tezaurul României, iar Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă vor susține poziția României în fața Rusiei, imediat după ce se reia dialogul politic UE – Rusia, întrerupt din cauza războiului din Ucraina.

Parlamentul European, întrunit la Strasbourg, a aprobat prin vot, în ziua de 14 martie 2024, o rezoluție care solicită Rusiei să restituie integral Tezaurul României – cel care fusese trimis de România la Moscova spre finalul primului Război Mondial. În dezbaterea din 14 martie de la Strasbourg, eurodeputații “regretă că Rusia nu a restituit integral României tezaurul său național, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale”, precizează un comunicat de presă transmis de Parlamentul European. Eurodeputații au subliniat faptul că “în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească”.

Eurodeputații au solicitat Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă “să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relațiile UE – Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părți”.

Decizia aprobată de Parlamentul European a fost imediat salutată de eurodeputatul Eugen Tomac, el fiind unul dintre inițiatorii dezbaterii. “Rezoluția pe care am inițiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural. Le mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare și susținere. A însemnat mult. Mulțumesc, bineînțeles, Băncii Naționale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluție a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României”, a subliniat eurodeputatul Eugen Tomac.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis să susțină inițiativa europarlamentarului Eugen Tomac, cu sprijinul grupului de europarlamentari români, de a aduce subiectul Tezaurului în atenția instituțiilor europene. Cel mai recent, la începutul lunii martie 2024, timp de trei zile, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European a fost organizată o expoziție intitulată „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat – o creanță mai veche de un secol”. Expoziția a inclus dovezi istorice, înscrisuri, probe juridice, inclusiv angajamentele părților rusă și română în legătură cu cele 91,5 tone de aur fin pe care România le-a trimis la Moscova.

La începutul lunii martie 2024, cu prilejul expoziției de la Bruxelles, BNR atrăgea atenția că “situația a rămas neschimbată până astăzi, deși în cadrul sesiunilor Comisiei comune româno – rusă pentru studierea problemelor relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României, înființată în anul 2003, partea rusă a acceptat că aurul BNR a fost trimis la Moscova și că documentele prezentate de partea română sunt valabile. În contextul actual, lucrările Comisiei au fost sistate”.

Actualul război dintre Rusia și Ucraina a blocat și negocierile dintre România și Rusia pe tema Tezaurului. De altfel, și discutarea acestei chestiuni între Comisia Europeană și Rusia se va face tot după încheierea războiului în Ucraina. Actualul ambasador al Rusiei în România susține că, în prezent, nu există o discuție între România și Rusia pe tema Tezaurului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a implicat personal în eforturile României de a aduce chestiunea Tezaurului în atenția instituțiilor europene. Isărescu a subliniat că România primise inițial, din partea Rusiei țariste, toate garanțiile, doar că ulterior s-a ajuns ca depozitarul “să nu își respecte apoi aceste obligații, asumate conform tuturor normelor și obiceiurilor internaționale”.

“Un caz singular în care rezerva de aur monetar este încredințată cu toate documentele oficiale și garanțiile de depozit conform cărora ar fi returnată oricând la cererea proprietarului, doar ca depozitarul să nu își respecte apoi aceste obligații, asumate conform tuturor normelor și obiceiurilor internaționale”

Mugur Isărescu,

Guvernatorul BNR

Eurodeputatul Eugen Tomac subliniază că rezoluția aprobată cu largă majoritate în Parlamentul European reprezintă primul document oficial european care atestă dreptul României de a-și recăpăta Tezaurul. Pe baza acestei rezoluții, Comisia Europeană ar urma să facă eforturi diplomatice, în fața Rusiei, pentru a îndeplini cererea legitimă a României.

“Este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural”

Eugen Tomac,

Europarlamentar

Deși rezoluția este foarte importantă, negocierile dintre România și Rusia, dar și între Comisia Europeană și Rusia, pot avea loc doar după terminarea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă