12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalO treime din importurile totale de petrol ale României pentru primele 8...

O treime din importurile totale de petrol ale României pentru primele 8 luni ale anului au venit din Rusia

O treime din importurile totale de petrol ale României au venit din Rusia, arată datele Institutului Naţional de Statistică pentru primele 8 luni ale anului, cantităţile fiind cu 46% mai mari faţă de cele de anul trecut.

În total, pentru tot aurul negru adus, dar şi pentru produsele petroliere, România le-a plătit ruşilor circa 2 miliarde de euro.

Potrivit datelor de la INS, în primele opt luni ale anului România a im­portat 5,6 milioane de tone de petrol din care 1,9 mili­oa­ne de tone au venit din Rusia. În mod normal, într-un an, necesarul de consum al României este de circa 10-11 milioane de tone de petrol, din care nu­mai o treime este extras intern. Principala sursă de import a României este Kazahstanul, potrivit Ziarul Financiar.

O treime din importurile României de petrol au venit din Rusia, înregistrând o creștere față de anul 2021

Faţă de anul 2021, aceeaşi peri­oadă, cantităţile de petrol aduse din Rusia au fost cu 46% mai mari. Ca valoare însă, im­porturile de petrol din Rusia s-au dublat, până la 1,2 miliarde de euro de la 522 de milioane de euro în primele opt luni ale anului trecut. Şi pe partea de produse petro­liere România are nevoie de importuri, mai ales de motorină.

Astfel, în primele opt luni ale a­nului România a importat 1 milion de tone de produse pe­troliere ruseşti dintr-un total importat de 1,7 mi­lioane de tone. Valoarea importurilor din Rusia s-a ridicat la circa 1 mld. euro, mai arată datele INS. Ca şi cantităţi, pe partea de pro­duse petroliere a fost înregistrată o scădere de circa 16% faţă de primele opt luni din 2021.

De pe 5 decembrie, petrolul rusesc nu mai poate intra în România, iar din februarie, anul viitor, nici produsele petroliere ruseşti nu mai pot intra pe piaţa locală ca urmare a pache­tului de sancţiuni implementat de UE împo­triva Rusiei în urma declanşării războiului din Ucraina, singura excepţie fiind cantităţile trans­portate prin conducte.

Mai departe, la începutul lunii decembrie, ţările G7 şi Australia, aliniate cu Uniunea Europeană, au stabilit un prag de 60 de dolari pe baril pe importurile de ţiţei pe cale maritimă din Rusia, pentru ţările care cumpără în continuare ţiţei rusesc.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Premieră pentru Lewandowski la Barcelona! Ce performanță a reușit atacantul polonez în meciul cu Valencia

Robert Lewandowski a reuşit primul său hat-trick în campionatul Spaniei, în partida câştigată pe teren propriu de FC Barcelona în faţa Valenciei, cu scorul...

Boloş: Guvernul a adoptat o OUG cu măsuri de digitalizare. Una se referă la e-Case de marcat

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu măsuri de digitalizare, iar prima se referă la e-Case...

Cotnari, partener oficial de vin al Galei Premiilor Gopo 202

Cotnari, una dintre cele mai prestigioase crame din România, anunță că va fi partener oficial de vin al celei de-a 18-a ediții a Galei...
Ultima oră
Pe aceeași temă