14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalUrsula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o înţelegere cu grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) după alegerile europene din luna iunie, scrie POLITICO, conform actualitate.org.

Printre aceste formaţiuni s-ar afla partidul Fraţii Italiei, gruparea Georgiei Meloni, şi partidul Lege şi Justiţie din Polonia, însă von der Leyen a declarat că „depinde foarte mult de cum va arăta compoziţia Parlamentului şi de cine se află în ce grup”.

O alianţă între ECR şi Partidul Popular European al lui von der Leyen ar putea însemna o schimbare semnificativă spre dreapta în ceea ce priveşte elaborarea politicilor UE – pe teme de la migraţie la legislaţia privind clima, drepturile femeilor şi apărare, relevă sursa citată.

Cu toate acestea, un astfel de acord ar putea destrăma coaliţia dintre grupul lui von der Leyen şi socialişti, însă ea trebuie să menţină această alianţă pentru a-şi asigura un nou mandat la conducerea Comisiei.

Cu cine nu vrea să facă echipă
Potrivit The Guardian, von der Leyen a respins în mod explicit o colaborare cu grupul de extremă dreapta Identitate şi Democraţie din Parlamentul European, care reuneşte Adunarea Naţională din Franţa – condusă de Marine Le Pen, Alternativa pentru Germania (AfD) şi Partidul Popular Danez.

Adresându-se reprezentantului de extremă-dreapta al Partidului Popular Danez, Anders Vistisen, von der Leyen i-a acuzat pe aliaţii săi din AfD că sunt susţinători ai preşedintelui Rusiei, afirmând că programul lor electoral este un ecou al ,,minciunilor şi propagandei lui Putin”.

Von der Leyen a stabilit deja care sunt condiţiile pentru a putea lucra cu anumite grupuri din ECR, spunând că partidele care se alătură coaliţiei sale trebuie să fie pro-NATO, pro-UE, pro-Ucraina şi pro-stat de drept.

Partidul Popular European de centru-dreapta al lui von der Leyen ar urma să rămână cea mai mare forţă din Parlamentul European, urmat de Partidul Socialiştilor Europeni, în cadrul unor alegeri în care se aşteaptă ca atât partidele de centru-stânga, cât şi Verzii să piardă teren.

Război între conducerea centrală și filialele județene. Ciucă și Ciolacu impun candidați comuni PNL – PSD

Liderii de la centru ai PSD și PNL, în frunte cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis candidații comuni ai acestor două partide în mai multe județe, la alegerile locale din iunie 2024, trecând peste opoziția unor filiale județene, mai ales ale PNL, care au avertizat că refuză să meargă în alianță cu filialele din celălalt partid.

Liderii Coaliției PNL – PSD au decis la București, în ședința din 25 martie 2024, care vor fi candidații comuni ai acestor două partide pentru Parlamentul European și pentru funcțiile de primari și de președinți de Consilii Județene.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Canotorul Mihai Chiruţă merge la Jocurile Olimpice! Câți sportivi români sunt calificați în acest moment

Canotorul român Mihai Chiruţă s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba de simplu vâsle masculin, marţi, după ce a câştigat Finala...

Odă Elenelor care au condus România în…

Ilustrație: Marian Avramescu Un neam condus prea multe decenii de Elene, precum cel românesc, și-a parcat singur calul troian în democrația născută după zidurile...

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin intermediul programului IMM Invest

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă