-0.2 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInternaționalO jurnalistă iraniană a fost arestată la Teheran într-un nou caz de...

O jurnalistă iraniană a fost arestată la Teheran într-un nou caz de intimidare a presei

O jurnalistă iraniană a fost arestată luni la Teheran după ce a mers la un spital din capitală pentru ancheta asupra stării unei tinere care a leşinat în metrou cu o zi înainte în circumstanţe tulburi, a anunţat presa locală, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Maryam Lotfi, jurnalistă a cotidianului Shargh, a fost arestată”, a informat publicaţia pe site-ul său luni seară, fără a preciza motivele arestării.

Potrivit acestei media cu sediul la Teheran, Maryam Lotfi s-a dus la spitalul Fajr, în capitală, “pentru a pregăti un reportaj despre starea unei fete care a leşinat în metrou” duminică.

Agenţia oficială de presă iraniană, IRNA, a raportat că “o studentă de 16 ani” a leşinat în urma “scăderii tensiunii arteriale” în timp ce încerca să urce în metrou.

După ce au început să circule zvonuri despre “o confruntare între agenţii de pază de la metrou” şi studentă, directorul general al metroului din Teheran, Masood Dorosti, a negat orice “conflict verbal sau fizic” între adolescentă “şi călători sau personalul” care lucra în acel moment.

Aceste afirmaţii “sunt false”, iar “imaginile camerelor de supraveghere video de la metrou” fac posibilă “infirmarea” acestora, a adăugat el într-un interviu acordat IRNA.

Peste 90 de jurnalişti iranieni au fost hărţuiţi de autorităţi după manifestaţiile declanşate în septembrie 2022 de moartea în detenţie a lui Mahsa Amini, a informat presa locală în august.

Iranul a fost zguduit timp de câteva luni de manifestaţiile declanşate de moartea acestei tinere kurde iraniene, arestată de poliţia de moravuri pentru pretinsa încălcare a regulilor vestimentare foarte stricte impuse de republica islamică.

Printre aceştia, Niloufar Hamedi şi Elaheh Mohammadi, doi jurnalişti care au acoperit cazul Mahsa Amini, au fost reţinuţi din septembrie anul trecut şi judecaţi la Teheran mai ales pentru conspiraţie împotriva securităţii naţionale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă