25.1 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaNATO ia în calcul să ofere garanții de securitate Ucrainei

NATO ia în calcul să ofere garanții de securitate Ucrainei

Alianța Atlanticului de Nord (NATO) a anunțat că analizează diverse opțiuni pentru a oferi garanții de securitate Ucrainei conduse de Volodimir Zelenski. Secretarul general al Alianței spune că Ucraina trebuie să primească aceste garanții după ce conflictul armat ia final.

Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat necesitatea ca Alianța Nord-Atlantică să exploreze potențiale căi pentru a oferi Ucrainei asigurări de securitate post-conflict. Cu toate acestea, el a precizat că astfel de garanții nu ar implica prevederi de apărare asemănătoare celor acordate statelor membre.

În timpul unui eveniment desfășurat la Bruxelles, Jens Stoltenberg a exprimat opinia că NATO ar trebui să ofere garanții de securitate după soluționarea conflictului, cu scopul de a preveni orice cazuri viitoare de agresiune militară rusă împotriva Ucrainei.

NATO vrea să dea garanții de securitate Ucrainei, deși aceasta nu va fi eligibilă pentru garanțiile de apărare colectivă în temeiul articolului 5

Potrivit Reuters, secretarul general al NATO a subliniat că Ucraina nu va fi eligibilă pentru garanțiile de apărare colectivă în temeiul articolului 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg a subliniat importanța ca aliații NATO să transmită un mesaj puternic de susținere continuă pentru Ucraina în timpul viitorului summit din Lituania, programat pentru luna iulie.

Potrivit unei declarații publicate pe site-ul NATO, Stoltenberg a subliniat că Alianța Nord-Atlantică își păstrează ușile deschise și că orice decizie privind viitoarea integrare a Ucrainei ar trebui să fie luată doar de Kiev și NATO. Stoltenberg a subliniat că, în prezent, prioritatea crucială este ca Ucraina să își păstreze cu succes suveranitatea și independența.

Zelenski a insistat asupra candidaturii Ucrainei la NATO la summitul din Moldova

Joia trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat la Castelul Mimi din sudul Moldovei pentru a participa la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene.

În timpul discursului său de deschidere, președintele ucrainean a îndemnat membrii NATO să ia o decizie definitivă cu privire la aderarea Ucrainei la alianță. De asemenea, el a reiterat apelul său pentru ca avioanele de luptă occidentale să protejeze spațiul aerian al Ucrainei, ca răspuns la un recent atac devastator asupra Kievului, potrivit capital.ro.

Acompaniat de președintele moldovean Maia Sandu, Zelenski a exprimat hotărârea țării sale de a consolida legăturile cu țările occidentale.

„Ne imaginăm viitorul în UE. Ucraina este pe deplin pregătită să devină membră a NATO”, a declarat el.

Președintele ucrainean a subliniat necesitatea unei invitații distincte pentru aderarea Ucrainei la viitoarea reuniune a liderilor NATO din iulie. El a subliniat, de asemenea, semnificația asigurărilor de securitate pe calea aderării la NATO.

În timp ce miniștrii de externe ai NATO se reunesc la Oslo pentru a discuta ordinea de zi a viitorului summit, demersul liderului de la Kiev privind aderarea la alianță se aliniază cu discuțiile în curs.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

A fost exclus din partid. Fiul a demisionat din minister. Corina Crețu, senator de Vaslui, suspendată din PSD

Dragoș Benea, vicepreședintele organizației PSD de Vaslui, a preluat interimar conducerea acesteia, după excluderea lui Buzatu. De asemenea, fiul baronului de Vaslui, Tudor Buzatu,...

Tragedie în sportul mondial! O campioană olimpică a murit la 43 de ani

Fosta voleibalistă braziliană Walewska Oliveira, campioană olimpică în 2008, la Beijing, a murit la vârsta de 43 de ani.Moartea Walewskăi Oliveira este investigată...

Administratorul șef de la Romsilva, Adrian-Dănuț Apostu, pas cu pas, către ANI și Parchetul General

Chiar dacă PSD este la guvernare, tot UDMR dă ora exactă la Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva prin intermediul unui administrator...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies