3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiMotivele pentru care Mining Watch a blocat exploatarea de aur și cupru...

Motivele pentru care Mining Watch a blocat exploatarea de aur și cupru de la Rovina

Asociația Declic, membră a rețelei Mining Watch România, a reușit blocarea exploatării de aur și cupru de la Rovina, devenind proprietara a trei suprafețe de teren situate strategic. Localnicii se împotrivesc în număr cât mai mare, opoziția devenind mai organizată și afiliată diverselor organizații locale și internaționale. Locuitorii din Bucureșci, Criscior și Buceș au lansat inițiativa „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”, devenită membră a Mining Watch România.

Euro Sun Mining nu are licență socială pentru a opera în zonă

Unul dintre motivele pentru care localnicii se împotrivesc exploatării de aur și cupru din Rovina constă în faptul că Euro Sun Mining nu a obținut licență socială pentru a opera în această zonă. Potrivit reprezentanților Mining Watch, licența nu se poate acorda fără să fie consultată comunitatea locală. De asemenea, compania nu poate exploata în mod abuziv peste proprietățile private din cele trei zone vizate.

„În cazul acesta nu se acordă licență fără să se consulte comunitatea locală. Comunitatea locală s-a trezit că are o licență minieră pe suprafețe foarte mari pe numele localnicilor, inclusiv proprietăți private. Localnicii au luat legătura cu Mining Watch și practic acest tip de proiecte miniere nu se pot face abuziv peste proprietățile oamenilor.”, a spus un reprezentant Mining Watch pentru România Liberă.

Proiectul condamnă cominitatea locală la sărăcie

Mining Watch ne-a transmis că proiectul pentru exploatarea minelor de aur și cupru propus de Euro Sun Mining condamnă comunitatea locală la sărăcie. În momentul în care sunt puse în practică astfel de proiecte, zona respectivă se transformă într-o zonă monoindustrială. Acest fapt presupune că este permisă doar acea activitate. Reprezentanții activiștilor de mediu spun că domeniul mineritului nu oferă suficiente locuri de muncă pentru loclanici și nici nu mai au permisiunea de a se dezvolta și în alte domenii.

„În momentul în care se obțin proiecte de acest fel, prin planul de urbanism se transformă în zonă monoindustrială. Rosia Montana are astfel de zonă de 10 ani si nu permite alte afaceri acolo. Când zona devine monoindustrială, permite doar un tip de activitate. Astfel, oamenii nu rămân cu alte alternative la dispoziție, locurile de munca sunt prea puține în domeniul minier.”, a mai declarat un reprezentant al activiștilor de mediu pentru România Liberă.

Exploatarea cauzează poluare pe sute de ani

Un alt motiv pentru care localnicii se împotrivesc în număr cât mai mare ține de poluarea iremediabilă a zonei. Până în prezent, în Rovina nu au avut loc exploatări miniere, iar proiectul ar duce la distrugerea iremediabilă a mediului înconjurător. Compania are nevoie să extragă minereu de la carierele de suprafață, care au ste de metri adâncime. Astfel se folosesc decantoare care au legătura cu apa de subteran și aerul și poluează pe termen lung, chiar sute de ani.

„Compania nu o poate opri pentru că este demonstrat științific că asta se întâmplă în toate proiectele miniere. Este vorba despre stabilitatea decantoarelor. Chiar dacă compania spune că va filtra apa. Măsurile tehnice pe care și le propun nu prevăd un management al acestor depozite de deșeuri și atunci va rămâne mereu o problemă de stabilitate.”, a transmis Mining Watch.

Cele mai citite

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...

Ultimul mesaj transmis de Angela Merkel în calitate de cancelar

Angela Merkel le-a cerut nemților, în ultimul mesaj în calitate de cancelar, să se vaccineze - "Doar așa putem lupta împotriva coronavirusului", transmite aceasta,...

Ana-Maria Popescu, medalie de argint, la Cupa Mondială de spadă de la Dubai

Scrimera română Ana-Maria Popescu, vicecampioană olimpică la Tokyo, a câştigat medalia de argint la Cupa Mondială de spadă de la Dubai, sâmbătă, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă