16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiActiviștii de mediu deraiează planurile Euro Sun Mining pentru cel mai mare...

Activiștii de mediu deraiează planurile Euro Sun Mining pentru cel mai mare proiect de mină de aur și cupru din România

Grupul de campanie Mining Watch România a anunțat astăzi protejarea mediului a 23.009 metri pătrați de teren în amprenta amplasamentului propus de Euro Sun Mining (ESM.TSX) din Valea Rovinei. Mișcarea va deraia cel mai probabil planurile Euro Mining Sun de a începe lucrările la șantier în 2022.

Aceste terenuri, care sunt acum deținute parțial de Declic, un ONG de campanie și membru al Mining Watch România, se întind în trei comune (Bucureșci, Criscior și Buceș). Cele trei sunt situate strategic în zona de dezvoltare propusă de Euro Sun Mining. Este considerat cel mai mare proiect de mină de aur și cupru din România și depinde de capacitatea companiei de a asigura toate drepturile de proprietate în amprenta sitului.

Euro Sun Mining intenționa să deschidă prima mină de aur și cupru din România

Euro Sun Mining, o companie minieră în stadiu de dezvoltare cu sediul în Canada, a sperat să înființeze prima mină de cupru și aur deschisă din România, prin intermediul unei subsidiare din România, Samax România. Acesta ar fi fost cel mai mare astfel de proiect din UE.

Localnicii se opun propunerilor

Pe de altă parte, , propunerile sale s-au confruntat cu o opoziție acerbă la nivel local, național, cât și internațional. Locuitorii din Bucureșci, Criscior și Buceș s-au opus propunerilor Euro Sun Mining. Opoziția lor se concentrează, în mare parte, pe proiectarea în amonte a instalației de deșeuri propuse de Euro Sun la Rovina, precum și pe impactul asupra mediului, la elemente precum apele subterane din zonă.

Nu este prima dată când explorările miniere propuse în România se confruntă cu o opoziție coordonată. În 2013, proiectul minier Roșia Montană, deținut de Gabriel Resources, a declanșat cea mai mare mișcare socială și de mediu văzută vreodată în țară. Gabriel Resources a dat ulterior România în judecată la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale în urma respingerii planurilor sale.

Mai recent, proiectul minier Certej, deținut de Eldorado Gold – unul dintre cei mai mari producători de aur din lume – s-a confruntat cu opoziția ONG-urilor și a unei rețele de grupuri locale. Această opoziție a reușit în cele din urmă să anuleze planul urbanistic al companiei în 2019 și, astfel, a oprit dezvoltarea minei.

Situl de dezvoltare Valea Rovinei, care este în mare parte acoperit de pădure și situat în apropierea rezervației naturale Muntele Vulcan, a fost exploatat ultima dată în urmă cu 30 de ani. Cu toate acestea, în mai 2015, Euro Sun Mining – care opera pe atunci sub numele de Carpathian Gold – a anunțat că a primit o licență de explorare pentru sit. Permisul a fost acordat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale a țării și acoperă o suprafață de amplasament de 27.678 de kilometri pătrați.

Euro Sun Mining a cunoscut eșecuri

Euro Sun Mining s-a confruntat cu propriile eșecuri la nivel de companie în ultimii ani. În 2020-2021, firma a raportat pierderi în valoare totală de 5,5 milioane de dolari. De asemenea, reputația i-a fost pătată, în urma dezvăluirilor că personalități de rang înalt din cadrul companiei au angajat serviciile Mossak Fonesca, firma de avocatură off-shore implicată în ancheta globală Panama Papers.

În august, ESM și-a exprimat, de asemenea, speranța de a-și asigura listarea la Bursa de Valori din Londra până la sfârșitul anului 2021 – o mișcare care nu a fost încă realizată.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă