12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăMinistrul Oprea: Economia românească pierde cel puțin 0.5% din PIB în fiecare...

Ministrul Oprea: Economia românească pierde cel puțin 0.5% din PIB în fiecare an prin faptul că nu suntem în spațiul Schengen

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România în parteneriat cu Ministerul Economiei și Industriei din Republica Bulgaria au organizat astăzi, Forumul de afaceri bulgaro-român „United Europe – One Path to Economic Security and Sustainable Integration”. Evenimentul, care s-a desfășurat la Ruse, în Bulgaria, a avut scopul de a evidenția demersurile României și ale Bulgariei pentru aderarea la spațiul Schengen.

Forumul a oferit mediului de afaceri și camerelor de comerț bilaterale prilejul de a prezenta public pierderile suferite de companiile din ambele țări, în contextul întârzierii injuste a finalizării procesului de aderare la spațiul Schengen, precum și un cadru de dezbateri pe marginea provocărilor specifice întâlnite de cele două țări partenere.

Agenda evenimentului a debutat cu vizita celor doi miniștri – Ștefan-Radu Oprea ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Bogdan Bogdanov, ministrul Economiei și Industriei din Bulgaria, la punctul de frontieră dintre România și Bulgaria. Aici cei doi oficiali au transmis un mesaj ferm cu privire la necesitatea finalizării cât mai rapide a procesului de aderare la spațiul Schengen pentru a opri pierderile economice ale României și Bulgariei și resimțite de fiecare cetățean european.

„Sunt alături de colegul meu Ministrul Economiei și Industriei din Bulgaria și împreună vrem să atragem atenția statelor membre asupra consecințelor negative pe care neaderarea la Schengen le are asupra economiilor țărilor noastre. În două săptămâni va fi Consiliul Justiție și Afaceri Interne(JAI) și sperăm ca punerea pe agendă a subiectului aderării să se concretizeze într-un vot pozitiv pentru România și  Bulgaria. Costurile pentru România și Bulgaria sunt foarte mari, iar, evident, economiile noastre pierd în competitivitate. Am făcut un calcul, economia românească pierde cel puțin 0.5% din PIB în fiecare an prin faptul că nu suntem în spațiul Schengen”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea. Totodată, demnitarul român a vorbit despre costurile crescute pentru transportatori, timpii mari de așteptare în vamă, dar și despre impactul pe care emisiile de carbon de la autovehiculele care așteaptă la frontieră îl au asupra mediului. Acesta a subliniat că pentru fiecare produs exportat din România sau din Bulgaria, cetățenii europeni trebuie să plătească un cost adițional, suportând din propriul buzunar costul neaderării celor două țări la spațiul de liberă circulație.

În susținerea afirmațiilor omologului său român, ministrul Bogdanov a subliniat importanța cooperării economice reciproc avantajoase, corecte și cu drepturi egale pentru toți membrii Uniunii Europene, dar și faptul că „atât Bulgaria, cât și România, au făcut progrese reale în reformele interne, în ultimii doi ani. Aderarea la Schengen ar însemna o creștere economică cu 3% din PIB pentru țările noastre, pe lângă aceasta trebuie conștientizată importanța fructificării modalităților de colaborare comercială, industrială și de inovare în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări.”

În continuarea declarațiilor, ministrul român a mai adăugat: „atât noi, cât și Bulgaria insistăm să ne fie recunoscut dreptul corect pe care-l avem. Toate condițiile tehnice sunt îndeplinite de foarte multă vreme de către România, lucru recunoscut de către Comisia Europeană, de Consiliul European și de Parlamentul European. Sunt rezoluții în Parlamentul European; sunt poziții foarte clare ale grupurilor politice, spre exemplu – Grupul Social Democrat s-a exprimat foarte clar în această chestiune că Bulgaria și România trebuie să fie parte a Schengen, la fel și celelalte grupuri din Parlamentul European. Vorbim despre drepturile normale, firești ale României și Bulgariei, pentru că economiile noastre trebuie să fie la fel de competitive ca cele ale celorlalte state membre din Uniunea Europeană, astfel încât, per ansamblu,economia Uniunii Europene să devină mai competitivă”.

După declarațiile celor doi miniștri din punctul de frontieră,  evenimentul a continuat în sala Europa din Ruse, cu mesajele de susținere ale europarlamentarilor Radan Kanev, membru al Comisiei pentru muncă din cadrul Parlamentului European și Victor Negrescu, chestor al Parlamentului European, care au reiterat poziția celor două state față de aderarea la Schengen, precum și faptul că atât România, cât și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile cerute și nu ar trebui să existe niciun impediment în calea aderării.

Agenda evenimentului a cuprins dezbateri între camerele de comerț bilaterale, precum și între principalii exportatori din România și Bulgaria, cu accent pe proiectele de infrastructură din regiune, bunele practici economice, dificultățile întâmpinate de exportatori precum și viitorul industriei auto.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă