25 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSocialJustițieMinistrul Justiției și-a anunțat propunerile pentru funcțiile de procuror general și procuror...

Ministrul Justiției și-a anunțat propunerile pentru funcțiile de procuror general și procuror șef DNA

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat numele magistraților pe care îi propune pentru a ocupa funcțiile de procuror general al României și de procuror șef DNA.

În următoarele zile, ministrul va anunța și numele procurorului propus pentru a prelua conducerea DIICOT.

Pentru funcția de procuror general, ministrul îl propune pe Alex Florin Florenţa. Pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, ministrul îl propune pe Marius Ionuț Voineag.

Aceste două propuneri au fost formulate de ministru după ce, în zilele de 20, 21 și 24 februarie 2023, “s-au desfășurat la sediul Ministerului Justiției interviurile pentru funcțiile de Procuror General al PÎCCJ, Procuror Șef al DNA, respectiv Procuror Șef al DIICOT”, a anunțat Ministerul Justiției.

“În analiza candidaturilor și formularea propunerilor au fost luate în considerare multiple date și documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum și calitățile și cunoștințele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care țin atât de cariera, experiența, expertiza, calitățile și caracteristicile profesionale, manageriale și psihologice personale ale candidaților, nevoile de perspectivă ale instituțiilor pentru care s-a candidat, precum și proiecțiile de funcționare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public.

Experiența și expertiza profesională, dosarele soluționate, rezultatele anterioare obținute pe parcursul carierei, au constituit criterii și argumente de prim rang luate în considerare. Funcția managerială de antrenare și mobilizare a eforturilor procurorilor poate fi exercitată cu succes doar de către procurori care se bucură de respectul profesional al colegilor, pe baza măiestriei profesionale personale demonstrate direct și recunoscute în activitatea de apărare a legislației și combatere a infracționalității.

Rezultatele obținute în exercitarea funcțiilor de conducere anterioare au reprezentat, de asemenea, un criteriu, fără a fi, însă, absolutizat”, a explicat ministrul Predoiu.

Marius Voineag / foto INQUAM, Octav Ganea

Candidatul propus ca procuror șef DNA provine din DIICOT

Marius Voineag, candidatul propus să preia conducerea DNA, a deținut funcția de procuror șef al Biroului de combatere a infractiunilor vamale si a celor contra pietei de capital din cadrul Serviciului de prevenire si combatere a criminalitatii economico-financiare, DIICOT – Structura centrala.

“Propunerea pentru funcția de Procuror Șef al DIICOT va fi anunțată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor”, precizează Ministerul Justiției.

Alex Florin Florenţa, propus să devină procuror general / Foto INQUAM, Octav Ganea

Despre Alex Florin Florenţa, propus să devină procuror general al României, se știe că provine tot din DIICOT. El a fost procuror şef al Serviciului teritorial Timişoara al DIICOT. În anul 2021, Alex Florin Florenţa a fost delegat în funcţia de procuror şef al Biroului tehnic şi de criminalistică din cadrul Structurii centrale a DIICOT.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...

Alina Ceușan a făcut marele anunț! “Ăsta-i cel mai frumos!”

Alina Ceușan și soțul ei, Raul, se pregătesc cu bucurie pentru sosirea celui de-al doilea copil în familia lor. Prezentatoarea din primul sezon al...

Cătălin Cîrstoiu: “Bucureştiului îi trebuie centuri verzi, îi trebuie ‘plămâni’ în fiecare sector”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD PNL la Primăria Capitalei, a subliniat necesitatea creării "centurilor verzi" și a "plămânilor" în fiecare sector al Bucureștiului. El a...
Ultima oră
Pe aceeași temă