1.2 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeEconomieEconomie internăMinisterul Investițiilor așteaptă 608 milioane de euro rambursări de la CE

Ministerul Investițiilor așteaptă 608 milioane de euro rambursări de la CE

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Autorităţii de Certificare şi Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, declaraţii de cheltuieli în valoare totală de 608 milioane euro.

Conform MIPE, declaraţiile de cheltuieli au fost transmise prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (POR) şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (POCU).

„Doar în ultimele zile au fost transmise declaraţii de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro care vor adăuga în curând la totalul sumelor rambursate de către Comisia Europeana. Sunt bani de care ţara are nevoie şi vor ajunge la beneficiari în scurt timp. Săptămânile viitoare vom depune alte solicitări de plată de nivel similar, pentru că vreau ca ritmul de aducere a banilor în economia noastră să fie cel mai rapid. Am tot spus că ţintim o rată maximală de absorbţie până la închiderea exerciţiului financiar 2014-2020, adică la finalul acestui an, dar dincolo de cuantificarea absorbţiei stau, în fapt, finanţările pe care toate proiectele aflate în implementare le primesc pentru a putea finaliza lucrările şi a-şi aduce aportul la economia locală, regională şi naţională”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Astfel, Autoritatea de Management pentru POR transmis o declaraţie de cheltuieli în valoare totală de 399,13 milioane de euro.

„Urmare a verificărilor, valoarea declaraţiei de cheltuieli transmisă deja Comisiei Europene de către ACP a fost de 298,58 milioane euro, diferenţa de 100 milioane euro reprezentând cheltuieli suplimentare pentru drumuri judeţene şi care va fi solicitată ulterior spre rambursare Comisiei.”, se menţionează în comunicat.

Astfel, suma totală transmisă spre decontare în cadrul POR este de 5,3 miliarde euro, reprezentând o rată de absorbţie de 80%. În plus, din alocarea UE în valoare de 6,8 miliarde de euro au fost efectuate plăţi către beneficiari în valoare de 6,56 miliarde euro, fonduri europene, reprezentând o rată a plăţilor de 96% în cadrul POR 2014-2020.

În acelaşi timp, Autoritatea de Management pentru POCU a trimis vineri, o declaraţie de cheltuieli în valoare totală de 208,92 milioane de euro. Din alocarea totală a POCU 2014-2020, în valoare de 4,59 miliarde de euro, până în prezent au fost solicitate Comisiei Europene spre rambursare fonduri în valoare de 3,41 miliarde euro. Din această sumă, peste 566 milioane euro au fost cerute pentru rambursare în cursul acestui an.

Sumele solicitate spre rambursare reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operaţional Regional, respectiv Programul Operaţional Capital Uman.

Suplimentar, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a transmis, joi, Autorităţii de Certificare şi Plată două declaraţii de cheltuieli în valoare totală de 252,55 milioane de euro.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Cum poate ajuta toaleta ecologică la reducerea amprentei de carbon

Într-o eră în care preocupările legate de schimbările climatice și impactul asupra mediului devin tot mai accentuate, căutăm soluții inovatoare pentru a diminua amprenta...

Ciucă, despre voucherele bugetarilor: “Nu se umblă la ele”

Vineri, la Slatina, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că în cursul anului viitor, bugetarii vor beneficia de vouchere de vacanță. Acesta a subliniat...

Un baron PSD deszăpezește drumurile din Tulcea până în 2025

Un fost deputat PSD, abonat la banii statului, dar în special la CJ Tulcea, va încasa peste 4 milioane de euro pentru deszăpezirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă