28.4 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăPoliticăMAE a transmis la Parlamentul României solicitarea de audiere pentru șase candidați...

MAE a transmis la Parlamentul României solicitarea de audiere pentru șase candidați pentru poziția de ambasador

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a transmis către Comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările și practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere a celor șase candidați pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, între care se regăsesc și noile propuneri de ambasadori ai României în Franța și China.

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, în urma aprobării și semnării de către președintele Klaus Iohannis, au fost publicate, la 23 mai 2023, decretele de rechemare a patru ambasadori extraordinari și plenipotențiari ai României, care urmează să își încheie misiunea, conform legii, în termen de 90 de zile de la această dată. Corelativ, au fost înaintate de către Ministerul Afacerilor Externe șase propuneri de numiri – inclusiv la misiuni unde conducerea acestora era vacantă.

În conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări și respectiv de numiri sunt aprobate de către președintele României, fiind inițiate de către Ministerul Afacerilor Externe și avizate de către prim-ministrul României, potrivit caleaeuropeana.ro.

MAE a transmis la Parlamentul României solicitare de audiere pentru poziția de ambasador, diplomați de carieră și profesioniști care au o cunoaștere foarte bună

De asemenea, va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961.

În stabilirea propunerilor de numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, MAE a avut în vedere, ca și la celelalte procese de înnoire a conducerilor misiunilor diplomatice ale României, criterii de profesionalism și pregătire care să corespundă exigențelor acestor posturi care asigură reprezentarea României în afara granițelor.

Astfel, persoanele nominalizate sunt diplomați de carieră și profesioniști care au o cunoaștere foarte bună asupra relațiilor bilaterale, precum și a aspectelor de cooperare sectorială. În avansarea acestor propuneri a fost urmărită nominalizarea unor persoane care au demonstrat, prin profesionalismul și parcursul lor profesional, precum și prin competențe și abilități specifice, pregătirea necesară asumării unei astfel de poziții la cel mai înalt nivel.

Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României și obținerii avizului acestora, care are caracter consultativ, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Președintele României semnează decretele de acreditare și scrisorile de acreditare.

Lista cu cele 6 persoane propuse pentru a ocupa o funcție de ambasador:

 1. Republica Arabă Egipt – Olivia Toderean. Este diplomat de carieră, deține gradul de ambasador. Ocupă, din anul 2021, funcția de director general al Departamentului Afaceri Globale, responsabil de coordonarea relațiilor bilaterale ale României cu statele din Orientul Mijlociu, Africa, Asia, Pacific, America Latină și Caraibi și promovarea profilului României în raport cu aceste spații la nivel UE și în plan extern. De-a lungul carierei sale diplomatice, a ocupat și funcția de director al Direcției de Analiză și Planificare Politică în Centrala MAE (între anii 2006 și 2010 și din nou între anii 2016 și 2020) și poziția de însărcinat cu afaceri a.i. și prim-colaborator în Regatul Belgiei (2012-2016);
 2. Republica Franceză – Ioana Bivolaru. Este diplomat de carieră, deține gradul de ambasador. Îndeplinește, din 2016, funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Portugheză. A ocupat și funcția de director general al Departamentului Uniunea Europeană (aprilie 2012 – iunie 2016). Din 2007 până în 2012 a activat în cadrul ReprezentanțeiPermanente a României pe lângă Uniunea Europeană. În perioada 2005 – 2006 a fost membru al echipei României care a pregătit Tratatul de Aderare a României la UE. Și-a desfășurat activitatea ca diplomat responsabil de Președinția Consiliului Uniunii Europene şi negocierile de aderare a României la UE la Ambasadele României din Roma (2003), Haga (2004) şi Helsinki (2006);
 3. Regatul Thailandei – Daniela-Brîndușa Băzăvan. Este diplomat de carieră. În perioada 2016 – 2020 a ocupat funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Maroc. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă Organizațiile Internaționale de la Viena, îndeplinind funcția de Reprezentant Permanent Adjunct (2005 – 2010) și în cadrul Ambasadei României la Haga în perioada 1998- 2002, exercitând funcțiile de Reprezentant Supleant la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, Facilitator pentru Art.13 al Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice, atașat cultural și șef al Secției Consulare (temporar). În Centrala MAE, a îndeplinit, în perioada 2010 – 2016, funcția de director al Direcției Europa Occidentală, Europa Centrală, iar în intervalul 2002 – 2005 a fost director adjunct (2004-2005) și Corespondent Național al Francofoniei în cadrul Direcției ONU și Instituții Specializate;
 4. Republica Populară Chineză – Dan-Horia Maxim. Ocupă, din 2022, funcția de expert național detașat, responsabil pentru relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și regiunea Asiei de Sud din cadrul Comisiei Europene – Directoratul General pentru Comerț (DG TRADE). În perioada 2014 – 2022 a exercitat funcția de Șef al Secției comerț din cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană. A ocupat funcția de Președinte al Comitetului de Politică Comercială (CPC) în formatul Supleanților și Vicepreședinte CPC în formatul Titularilor din cadrul Consiliului Uniunii Europene pe perioada Preşedinţiei României a Consiliului UE (ianuarie – iunie 2019) în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană. A fost director în cadrul Direcției Relații Bilaterale Europa și Asia Centrală, Departamentul de Comerț Exterior și Relații Internaționale din Ministerul Economiei (2013 – 2014). A mai ocupat, printre altele, funcțiile de consilier economic în cadrul Ambasadei României în Confederația Elvețiană (2009-2013) și secretar economic în cadrul Ambasadei României în Republica Franceză (2002 – 2007);
 5. Republica Columbia – Manuel Pleșa. Ocupă, din 2017, funcția de consul general în cadrul Consulatului General al României la Barcelona, Regatul Spaniei. Anterior, în perioada 2016 – 2017 a ocupat funcția de consilier în cadrul Cancelariei Președintelui României, iar în intervalul 2014 – 2016 a fost consilier parlamentar în Camera Deputaților, Parlamentul României. În perioada 2012 – 2014 a fost consul general în cadrul Consulatului General al României în Sevilla, iar anterior a mai fost consilier economic în cadrul Ambasadei României la Ankara (2011-2012), Consulatului General al României la Sevilla (2008-2011), respectiv al Consulatului General al României la Izmir (2007-2008). În anul 2012 a exercitat funcția de director în cadrul Departamentului de Comerț Exterior, Ministerul Economiei și Comerțului;
 6. Republica Federală Nigeria – Florin Talapan. Ocupă, din 2019, funcția de însărcinat cu afaceri ad interim în cadrul Ambasadei României în Republica Federală Nigeria. Anterior, în perioada 2016 – 2019, a fost referent relații consulare tot în cadrul Ambasadei României la Abuja. În Serviciul Exterior a mai activat ca referent pentru relații consulare, în cadrul Ambasadei României la Dakar (2010 – 2012), Ambasadei României la Madrid (2009 – 2010) și Ambasadei României la Chișinău (2010). În Centrala MAE a fost, în intervalul 2013 – 2016, referent de spațiu în Departamentul Consular și membru în Unitatea de reacție rapidă – Celula de criză a MAE.

  Klaus Iohannis a primit mai mulți ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

  Comunicat de presă

  Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

  Președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit marți, 17 ianuarie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul agreat al Georgiei, Tamar Beruchashvili, ambasadorul agreat al Republicii Algeriene Democratice și Populare, Abdelmadjid Naamoune, ambasadorul agreat al Republicii Cipru, Mario Savva Kountourides, și pe ambasadorul agreat al Republicii Portugheze, Paulo Jorge Sousa da Cunha Alves, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

  Președintele Klaus Iohannis a salutat preluarea mandatelor de către noii ambasadori, urându-le succes și asigurându-i de sprijinul autorităților române în activitatea lor.

  Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google New


Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă