9.5 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeȘtirile zileiKlaus Iohannis a primit mai mulți ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor...

Klaus Iohannis a primit mai mulți ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Comunicat de presă

Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit marți, 17 ianuarie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul agreat al Georgiei, Tamar Beruchashvili, ambasadorul agreat al Republicii Algeriene Democratice și Populare, Abdelmadjid Naamoune, ambasadorul agreat al Republicii Cipru, Mario Savva Kountourides, și pe ambasadorul agreat al Republicii Portugheze, Paulo Jorge Sousa da Cunha Alves, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Președintele Klaus Iohannis a salutat preluarea mandatelor de către noii ambasadori, urându-le succes și asigurându-i de sprijinul autorităților române în activitatea lor.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Georgiei, Tamar Beruchashvili, Președintele Klaus Iohannis a evocat nivelul superior al relației bilaterale, confirmat prin stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Georgia, în contextul vizitei Președintelui Georgiei la Palatul Cotroceni, la 11 octombrie 2022, precum și prin semnarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi, la București, la 17 decembrie 2022, cu participarea Prim-ministrului Guvernului de la Tbilisi.

Președintele României a salutat demersurile comune pentru operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, o inițiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur și care dobândește valențe noi în contextul regional actual. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a apreciat cooperarea româno-georgiană în dezvoltarea proiectelor de inter-conectare regională în domeniile energie, transporturi sau digital.

În cadrul discuției, a fost exprimată încrederea că Parteneriatul Strategic româno-georgian va duce la dezvoltarea și aprofundarea cooperării dintre cele două țări privind agenda euroatlantică și europeană, Președintele României afirmând că țara noastră va rămâne unul dintre cei mai fermi susținători ai aspirațiilor Georgiei de integrare europeană și euroatlantică.

Cu prilejul discuțiilor cu ambasadorul Republicii Algeriene Democratice și Populare în România, Abdelmadjid Naamoune, Președintele Klaus Iohannis a evocat relațiile diplomatice foarte bune dintre cele două state, precum și rolul Algeriei de partener tradițional al României pe continentul african și în lumea arabă. A exprimat, totodată, interesul comun pentru aprofundarea cooperării bilaterale, în principal în domenii precum economia, educația, agricultura.

În discuția cu noul ambasador al Republicii Cipru, Mario Savva Kountourides, Președintele României a exprimat interesul pentru extinderea relației bilaterale și a apreciat dezvoltarea dinamică a schimburilor comerciale dintre România și Cipru, remarcând în același timp potențialul de creștere existent, care trebuie exploatat în continuare. Totodată, ambele părți au reliefat rolul important pe care îl are comunitatea românească din Cipru în dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări, fiind apreciat gradul înalt de integrare al acesteia în societatea cipriotă și contribuția pozitivă la viața socială și economică a țării.

De asemenea, în discuții a fost abordată importanța unei coordonări strânse pe dosarele de interes comun la nivelul european și regional, precum și a consolidării capacității comune europene de a răspunde adecvat noilor provocări generate de invazia rusă din Ucraina.

Cu ocazia întrevederii cu ambasadorul Republicii Portugheze, Paulo Jorge Sousa da Cunha Alves, Președintele României a apreciat dezvoltarea excelentelor relații bilaterale româno-portugheze, reflectată în frecvența contactelor bilaterale la nivel înalt care au avut loc în ultima perioadă.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat în mod deosebit participarea Portugaliei cu trupe la forța multinațională NATO din România, pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, și a fost explorată perspectiva continuării și aprofundării colaborării în domeniul militar și în celelalte dosare de interes comun.

Președintele României a salutat, de asemenea, recentele vizite în țara noastră ale Președintelui și Prim-ministrului Portugaliei, care demonstrează interesul reciproc pentru asigurarea securității europene, dezvoltarea cooperării bilaterale și a coordonării strânse în cadrul Uniunii Europene și NATO. În cadrul discuției a avut loc și un schimb de opinii privind situația de securitate, continuarea sprijinului pentru Ucraina și refugiații din această țară și susținerea Republicii Moldova, inclusiv în procesul de aderare la UE. Totodată, au fost evidențiate ca domenii de interes pentru intensificarea cooperării bilaterale infrastructura digitală, energia – inclusiv energia regenerabilă – digitalizarea administrației, turismul și mobilitatea studențească.

Departamentul Comunicare Publică

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:21

VIDEO. Orașul Khan Younis din Gaza, lovit din nou

Exploziile de deasupra părții de est a orașului Khan Younis au putut fi văzute și auzite la primele ore ale zilei de sâmbătă (2...
00:00:33

Mai mulți pro-palestinieni au organizat un miting în fața Ambasadei Israelului din Washington D.C.

Manifestanții pro-palestinieni au organizat vineri (1 decembrie) un marș și o priveghere de rugăciune, precum și un miting în fața Ambasadei Israelului din Washington,...

MAE, atenționare de călătorie în Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în landul german Bavaria că, din cauza ninsorilor abundente...
Ultima oră
Pe aceeași temă