23 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaMacron vrea să-l convingă pe Xi Jinping să aducă o soluție de...

Macron vrea să-l convingă pe Xi Jinping să aducă o soluție de pace între Ucraina și Rusia

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ajuns în China şi vrea să-l convingă pe Xi Jinping să contribuie la o soluţie de pace în războiul din Ucraina declanșat de Rusia.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată să ia parte la discuţii. Macron i-a transmis omologului său chinez că se bazează pe el să-l ajute pe preşedintele rus să-şi recapete raţiunea şi să îngroape securea războiului.

Replica Rusiei nu a întârziat. În timpul acesta, pe front, atacurile au continuat la Zaporojie şi în alte regiuni. În Bahmut, cel puţin doi oameni au murit.

Xi Jinping l-a întâmpinat pe Emmanuel Macron, pe un uriaș covor roșu, flancat de steaguri chinezești și franceze. Liderul de la Elysee vrea să facă pace în Ucraina cu ajutorul Chinei, cel mai mare aliat al Rusiei, în timp ce omologul său chinez, Xi Jinping, a evocat “responsabilitatea” menţinerii “multilateralismului” pe plan global, potrivit observatornews.ro.

Macron vrea pace între Ucraina și Rusia, fiind dispus să negocieze acest lucru și cu Xi Jinping în cadrul discuțiilor bilaterale tocmai deschise

“Este necesară reluarea discuţiilor cât mai rapid posibil, pentru construirea unei păci durabile”, a declarat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde. “Ştiu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, a insistat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro, adresându-i-se preşedintelui Chinei, Xi Jinping.

Liderul Chinei a salutat “dezvoltarea pozitivă şi constantă” a relaţiilor bilaterale cu Franţa, într-o lume care se confruntă cu o “profundă mutaţie istorică”.

În replică, în urma vizitei lui Macron la Beijing, Kremlinul a sugerat, joi, excluderea rolului de mediator al Chinei în conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina, subliniind că în acest moment nu se întrunesc condiţiile pentru oprirea confruntărilor militare.

Întrebat despre sugestia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, ca Beijingul să exercite influenţă asupra Moscovei pentru negocieri în sensul opririi războiului din Ucraina, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: “Sigur că Administraţia Chinei dispune de un potenţial formidabil şi eficace în domeniul serviciilor de mediere. Dar situaţia din Ucraina este complexă, nu există perspective de soluţionare politică”.

“În acest moment, nu avem altă soluţie decât continuarea operaţiunii militare speciale”, a subliniat Dmitri Peskov, conform cotidianului Le Monde. Rusia denumeşte “operaţiune militară specială” invazia în Ucraina.

Macron vrea ca Xi Jinping să-l aducă pe Putin la masa negocierilor
“China şi Franţa sunt avocaţi fermi ai unei lumi multipolare şi ai intensificării democraţiei în relaţiile internaţionale. Au capacitatea şi responsabilitatea de a se ridica deasupra diferenţelor şi obstacolelor, de a menţine direcţia unui parteneriat strategic stabil, reciproc avantajos, întreprinzător şi dinamic, de a practica un multilateralism real, pentru pacea mondială, pentru stabilitate şi prosperitate”, a afirmat Xi Jinping, citat de agenţia de presă oficială Xinhua.

Preşedintele Chinei a insistat pentru evitarea folosirii armelor nucleare în conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi a condamnat atacurile asupra civililor.

Emmanuel Macron este primul lider occidental primit de preşedintele chinez Xi Jinping, după realegerea sa în funcţia de preşedinte. De dimineaţă, liderul european s-a întâlnit cu premierul chinez, apoi a fost întâmpinat, alături de preşedinta Comisiei Europene, de Xi Jinping la Palatul Poporului din Beijing.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Locuitorii Sectorului 6 au parte de mai multe activități în Parcul Drumul Taberei cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice

O mulțime de activități și evenimente îi așteaptă duminic, 1 octombrie, pe cei care vin în Parcul Drumul Taberei. Autoritățile anunță concerte, un...

Vremea – 1 octombrie – Se schimbă temperaturile din prima zi de Octombrie

Duminică, 1 octombrie 2023, vremea continuă să aducă valori termice mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă din an. Vremea în toată țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies