18.3 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSănătateLa doi ani de la începerea războiului, sistemul public medical din România...

La doi ani de la începerea războiului, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru refugiați

La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaților, iar persoanele vulnerabile în continuare nu au acces la servicii medicale vitale și la servicii esențiale pentru sănătatea reproducerii, afirmă Asociația Moașelor Independente (AMI), într-un comunicat remis presei.

Potrivit asociației, femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice, adolescenții, femeile aflate într-o situație de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul organizațiilor civile și nu au altă cale de a accesa serviciile vitale de care au nevoie. Serviciile specifice sănătății reproductive se obțin cu greu în spitalele și clinicile din România: consultații ginecologice, contracepție, servicii de întrerupere a sarcinii, screening HPV, vaccinare HPV, mamografii și ecografii mamare, morfologii și screening fetal, nașteri naturale, sprijinul unei moașe, ajutor în alăptare și în înțărcare, educație prenatală, educație și consiliere cu privire la îngrijirea nou-născutului.

„În cei doi ani care au trecut de la invazia Ucrainei, societatea civilă din România s-a mobilizat exemplar și a făcut eforturi uriașe să ofere refugiaților serviciile de care au nevoie: traducători, informații despre sistemul medical, înscrieri la medicul de familie, suport psihologic, donații de produse de primă necesitate și chiar sprijin financiar. La AMI avem o linie telefonică dedicată refugiaților, unde le răspundem la întrebările despre sistemul medical din România și îi ajutăm să se înscrie la medicii de familie și să acceseze serviciile bazate pe moașe și pe medici specialiști. Sunt multe persoane vulnerabile care în continuare nu se pot descurca fără ajutor. Femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice, adolescenții, femeile aflate într-o situație de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul nostru și nu au altă cale de a accesa serviciile medicale vitale de care au nevoie”, a declarat Irina Mateescu, moașă licențiată, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente.

„Costuri ridicate, lipsa specialiștilor, lipsa informațiilor și lipsa moașelor din sistemul public de îngrijire pre și post-natală și de planificare familială sunt probleme cu care se confruntă toate femeile din România zi de zi. Pentru femeile refugiate, intervine și bariera de limbă și toate acestea au un impact și mai grav. Știm că sistemul medical românesc este copleșit și avem cazuri de medici a căror frustrare de a nu avea condiții bune și suficient personal medical se răsfrânge asupra refugiaților, care sunt tratați cu ostilitate sau chiar refuzați. Sistemul medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaților și nu oferă nicio alternativă acestor persoane. Unele femei aleg să se întoarcă în Ucraina pentru a naște, a face avort sau a beneficia de metode de contracepție”, a declarat Irina Mateescu.

În perioada septembrie 2023 – februarie 2024, Asociația Moașelor Independente a furnizat asistență medicală, servicii medicale cu moașa, servicii de sănătate reproductivă, contracepție, vaccinare, consiliere psihologică și suport pentru peste 4.000 de persoane, în cadrul proiectului #RefugeeHealthJourney, finanțat de CORE cu fonduri American Red Cross, pentru a facilita integrarea în sistemul de sănătate a persoanelor refugiate din Ucraina, în special femei și persoane vulnerabile.

În ultimii doi ani, asociația a furnizat pentru adolescenți și tineri servicii esențiale oferite de moașe, printre care educație pentru sănătatea reproductivă, educație pentru prevenirea abuzurilor și a violenței de gen, educație pre și postnatală, monitorizarea sarcinilor, a lăuziei și a nou-născuților, consultanță în alăptare, planificare familială și educație pentru vaccinare pediatrică și anti-HPV.

În total, de la începutul războiului din Ucraina, Asociația Moașelor Independente a furnizat sprijin și servicii pentru persoane refugiate și vulnerabile în peste 150.000 de cazuri.

„Toate aceste servicii trebuie să fie accesibile tuturor persoanelor din România, iar statul român trebuie să integreze urgent serviciile bazate pe moașe în sistemul public de asigurări medicale, pentru ca moașele să poată preveni complicații și să contribuie la scăderea ratelor de mortalitate infantilă, maternă, cauzată de cancere feminine, scăderea sarcinilor și abuzurilor la adolescente, scăderea ratei de prematuritate.

Moașele pot crește nivelul de educație și de alfabetizare în sănătate al adolescenților, femeilor și întregii familii și societăți. Moașele pot îngriji mama și nou-născutul împreună, fără ca aceștia să fie separați inutil după naștere, în cazurile în care atât mama, cât și nou-născutul sunt sănătoși, pot crește rata nașterilor naturale și a alăptării, precum și rata vaccinării pediatrice și anti-HPV”, a mai susținut Irina Mateescu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, nemodificată dobânda de referinţă, pentru a cincea lună consecutiv, dar a semnalat totuşi că ar putea reduce...

Colectează selectiv și responsabil – alege coșurile si pubelele profesionale pentru deșeuri!

Măsurile ecologice nu ar putea fi respectate fără implicarea comunității, fără o educație ecologică pe înțelesul tuturor și fără echipamentele necesare. Coșurile și pubelele...

Guvernul va aproba Strategia Națională de Educație Financiară

Guvernul va aproba în ședința de astăzi Strategia Națională de Educație Financiară (SNEP). “Educaţia financiară are un rol esenţial în această lume a pieţei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă