21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalJens Stoltenberg, semnal de alarmă despre „ războiul invizibil” purtat de Rusia...

Jens Stoltenberg, semnal de alarmă despre „ războiul invizibil” purtat de Rusia în spațiul cibernetic

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit joi despre ”războiul invizibil” desfăşurat de Rusia în spaţiul cibernetic şi le-a cerut aliaţilor să investească mai mult în acest domeniu ”vital” pentru apărare colectivă, relatează agenţia EFE.

”Provocarea este reală şi în creştere. De aceea strategia noastră de apărare cibernetică este atât de importantă, aliaţii trebuie să investească mai mult şi să intensifice cooperarea. Este o parte vitală a apărării noastre colective”, a spus Stoltenberg la un forum pe această temă la Roma, unde s-a întâlnit şi cu noua şefă a guvernului italian, Giorgia Meloni.

La câteva ore după ce trupele ruse au trecut graniţa Ucrainei pe 24 februarie, ”atacurile cibernetice au lovit guvernul ucrainean şi departamentele militare şi serviciile de urgenţe”, iar „de atunci atacurile au continuat, precum cele de ‘Data Wiping’ (ştergere de arhive) ale autorităţilor ucrainene, ale companiilor şi sectorului energetic”, a rememorat el, menţionând şi atacurile cibernetice asupra căilor ferate ucrainene, care transportă material militar, potrivit agerpres.ro.

Jens Stoltenberg a atras atenția asupra ceea ce este „ războiul invizibil” pe care Rusia îl duce, dar fără mare succes până acum

Ruşii ”au încercat, dar au eşuat” în aceste atacuri, a mai spus Stoltenberg, care a cerut menţinerea şi consolidarea cooperării ţărilor NATO în spaţiul cibernetic şi, de asemenea, continuarea cooperării cu cele ”peste 40 de companii private” în sectorul tehnologiei.

În Ucraina, reţeaua de sateliţi Starlink a lui Elon Musk asigură menţinerea comunicaţiilor şi a accesului la Internet, companii precum Amazon şi Microsoft îşi oferă de asemenea serviciile, în timp ce reţelele de socializare au blocat sau restrâns mass-media ruse.

”Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Şi o parte a invaziei ruse este un război invizibil în spaţiul cibernetic”, a mai afirmat Stoltenberg.

Pe de altă parte, el a descris drept ”o nouă victorie a Kievului” anunţul de miercuri al Rusiei că aceasta îşi va retrage trupele de pe malul de vest al fluviului Nipru în provincia ucraineană Herson, inclusiv din capitala omonimă a acesteia.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că a ordonat retragerea, existând riscul căderii trupelor ruse sub încercuirea celor ucrainene, mai ales dacă Ucraina ar bombarda barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului şi ar izola trupele ruse de peste Nipru.

Secretarul general al NATO a discutat cu SUA și Marea Britanie, cerând Rusiei să evite escaladarea conflictului cu Ucraina

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice(NATO), Jens Stoltenberg, a discutat, luni, cu secretarul SUA al Apărării, Lloyd Austin, şi cu Ben Wallace, ministrul Apărării în exerciţiu din Marea Britanie, şi cere Rusiei să evite acţiunile de escaladare a conflictului cu Ucraina, informează blacknews.ro.

„Am vorbit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, despre acuzaţiile false ale Rusiei că Ucraina se pregăteşte să utilizeze o bombă radiologică pe propriul teritoriu. Aliaţii din cadrul NATO resping aceste acuzaţii”, a declarat Jens Stoltenberg, luni seară, prin Twitter.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă