21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăCriza politicăIulia Scântei invită PSD să respecte Constituția înainte de a o schimba

Iulia Scântei invită PSD să respecte Constituția înainte de a o schimba

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, afirmă că înainte ca PSD să înceapă dezbaterile privind Constituția, social-democrații ar trebui să-şi reafirme angajamentul de a respecta Legea fundamentală, tratatele la care România este parte, precum şi principiile care derivă din caracterul obligatoriu al dreptului european primar, inclusiv în privinţa desfiinţării Secţiei speciale pentru magistraţi.

“Constat că mai mulţi lideri PSD se arată preocupaţi de revizuirea grabnică a Constituţiei pe motiv că e ‘veche’ de 30 de ani şi că nu ar mai corespunde ‘cerinţelor actuale’. Nu am înţeles exact ‘ale cui’ cerinţe actuale nu mai sunt în acord cu legea fundamentală. (…) Stimaţi lideri PSD, vă invităm ca înaintea unei dezbateri asupra revizuirii Constituţiei, să reafirmaţi angajamentul politic de a respecta legea fundamentală în vigoare, tratatele la care România este parte, precum şi principiile care derivă din caracterul obligatoriu al dreptului european primar, astfel cum a fost interpretat de către CJUE (prevalenţa, efectul direct şi eficacitatea dreptului european), inclusiv în privinţa desfiinţării Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)”, a scris luni seară Iulia Scântei pe Facebook.

Iulia Scântei vrea ca PSD înainte de a revizui Constituția să se uite la amendamentele aduse Constituției SUA

Ea le reaminteşte “doritorilor de revizuire” că SUA au cea mai veche Constituţie – scrisă la 1787 – şi care a fost amendată ulterior de Congresul SUA cu doar 23 de amendamente deoarece s-a urmărit să prevadă doar principiile fundamentale pentru funcţionarea noului stat, ca să fie flexibilă şi mereu actuală în raport cu evoluţia societăţii şi cu nevoile cetăţenilor. De asemenea, senatorul PNL spune că Legea fundamentală a României nu este perfectă, dar că este cu siguranţă una europeană.

“Avem o lege fundamentală care, pentru a proteja fundamentul şi principiile statului de drept, nu permite azi concentrarea puterii în mâinile unui singur actor politic – exponent al uneia dintre cele trei puteri ale statului – sau şi mai rău, în mâinile unui singur partid – stat (majoritar). Constituţia garantează astfel, în mod real, separaţia puterilor în stat şi pluralismul politic”, a mai scris Scântei, conform agerpres.ro.

Ea subliniază că prin postarea sa nu trebuie să se înţeleagă faptul că nu apreciază că nu ar exista prevederi constituţionale care pot sau trebuie să fie remediate printr-o revizuire, dar că “depinde cine are acele ‘cerinţe actuale’ despre care vorbesc liderii PSD atât de laconic şi, mai ales, ce urmăresc prin acestea”.

“Înainte de a vorbi despre schimbarea Constituţiei, le-aş aminti liderilor PSD de imperativul constituţional al respectării Constituţiei în vigoare. Şi ca lucrurile să fie clare, nicio discuţie despre revizuirea Constituţiei nu poate fi posibilă înaintea celei privind respectarea de către Parlament şi de către Guvern, implicit de către partidele politice care le compun, a acelor prevederi constituţionale care garantează azi României statutul privilegiat de ţară membră a Uniunii Europene, iar românilor – calitatea de cetăţeni europeni cu drepturi depline”, spune senatorul PNL, indicând prevederi ale articolului 148 din Legea fundamentală.

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, că ar fi necesară o discuţie “serioasă” legată de Constituţie, pentru a vedea dacă mai corespunde realităţilor de astăzi.

“Noi avem o echipă de lucru coordonată de senatorul Robert Cazanciuc din februarie, anul acesta. Noi credem că acea Constituţie care a fost modificată foarte puţin înainte de a deveni membri cu drepturi depline în Uniunea Europeană, limitele acelei Constituţii din anii ’90, deci de 30 de ani, s-ar putea să nu mai corespundă necesităţilor şi realităţii din România din acest moment. Specialişti, şi nu oameni politici au lucrat foarte mult în această perioadă. (…) E normal să abordăm şi această componentă”, a afirmat Grindeanu, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD, după şedinţa conducerii partidului.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă