Procurorul Felix Bănilă tocmai a primit un mandat de trei ani în fruntea DIICOT. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 iulie a.c., decretul pentru numirea în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a domnului Oliver-Felix Bănilă – pe o perioadă de 3 ani,” a scris Administrația Prezidențială pe site-ul oficial al președinției române.
Reacția lui Bănilă
„Eu sunt optimist de felul meu şi mă aşteptam la o astfel de reacţie. În schimb, e adevărat că domnul preşedinte avea şi varianta cealaltă. Nu pot decât să-i mulţumesc pentru încrederea pe care mi-a acordat-o”, a declarat Felix Bănilă, potrivit Mediafax.
Întrebat care este primul lucru pe care îl va face la DIICOT în noua funcţie, Bănilă a precizat:„În primul rând, voi face o evaluare a întregii structuri, să vedem care sunt situaţiile ce trebuie îndreptate”.
Numirea nu este însă lipsită de controverse. Procurorii de la DIICOT se reuniseră lunea trecută în Adunarea Generală şi deciseseră, cu 154 voturi pentru şi 47 voturi împotrivă, să solicite şefului statului respingerea numirii lui Felix Bănilă, propus de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Procurorii DIICOT erau nemulţumiţi de prestaţia pe care Felix Bănilă a avut-o în cadrul interviului susţinut la Ministerul Justiţiei.
Felix Bănilă, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, a fost propus de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru funcţia de procurer şef al DIICOT. Contracandidatul acestuia a fost actualul şef al Direcţiei, Daniel Horodniceanu.
Mandatul lui Horodniceanu s-a încheiat pe 19 mai, acesta fiind delegat la conducerea instituţiei încă şase luni.
Procurorul Felix Bănilă a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Are un master în ştiinţe penale.
Felix Bănilă a participat la zeci de programe de formare profesională în domeniul criminalisticii, a falsificării de monedă şi carduri, a fraudelor din fonduri UE, dar şi a faptelor de corupţie. Şi-a început cariera la vârsta de 24 de ani, la Parchetul Judecătoriei Moineşti, unde a lucrat timp de 12 ani. Până în 2010 a fost procuror delegat la Tribunalul Bacău iar din 2011, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.