18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalScandalul Pegasus: Un afacerist cunoscut din Mexic, arestat

Scandalul Pegasus: Un afacerist cunoscut din Mexic, arestat

Scandalul de spionaj Pegasus a scos în evidență neregulile unui cunoscut om de afaceri din Mexic, care a fost arestat, la Queretaro (centru), pentru interceptări ilegale, şi transferat într-o închisoare din Ciudad de Mexico.

Este vorba de prima arestare operată în cadrul unui denunţ făcut în 2017 de jurnalişti şi militanţi mexicani şi al anchetei declanşate abia în luna iulie a acestui an, după noi dezvăluiri ale presei. Un oficial federal care nu a fost autorizat să fie citat cu numele a spus că suspectul este Juan Carlos García Rivera, care are legături cu compania Proyectos y Diseños VME şi Grupo KBH, scrie The Washington Post.

În iulie, oficialul mexican în vârful securităţii de stat a spus că două administraţii anterioare au cheltuit 61 de milioane de dolari pentru a cumpăra programul de spionaj Pegasus. Cele două companii cu care suspectul are o legătură ar fi fost parte la unele contracte.

Leopoldo Maldonado, din partea grupului pentru libertatea presei Articolul 19, a spus că reţinerea a fost prima arestare din Mexic legată de scandalul de spionaj Pegasus.

García Rivera este “un angajat tehnic al unei companii private care era un intermediar pentru NSO în Mexic, şi a beneficiat de pe urma spionajului ilegal a persoanelor publice”, a spus Maldonado, adăugând că “aceasta însă nu reprezintă sfârşitul celor responsabili”.

Grupul israelian NSO a fost dat în vileag în iulie după anchete publicate de un consorţiu de mass-media internaţionale ce dezvăluiau că programul său Pegasus a permis spionarea telefoanelor mai multor jurnalişti, oameni politici, militanţi sau directori de companii din diferite ţări, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, dar şi apropiaţi ai actualului preşedinte mexican Andres Manuel Lopez Obrador, pe vremea când acesta era liderul opoziţiei, în timpul mandatului predecesorului său Enrique Pena Neto.

Programul Pegasus este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate. Conform investigaţiei publicate de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă