8.4 C
București
luni, 25 octombrie 2021

Robert Mugabe și soția, anchetați pentru trafic de diamante, aur și fildeș

Parlamentul din Zimbabwe vrea convocarea fostului preşedinte al ţării  pentru a fi interogat despre utilizarea veniturilor provenite din minele de diamante în perioada guvernării sale, a declarat deputatul independent Temba Mliswa, care prezidează Comisia pentru Mine şi Energie.

    Grace, „regina” contrabandei

În acelaşi timp, Grace Mugabe, soţia fostului dictator, este suspectată de trafic de fildeş, aur şi diamante. Fosta „primă doamnă” se află în centrul unui scandal, fiind considerată căpetenia unui grup implicat într-o uriaşă contrabandă de milioane de dolari.

Poliţia a confirmat derularea unei anchete asupra controversatei Grace Mugabe, care ar fi exportat ilegal colţi de elefant în China, Emiratele Arabe Unite şi SUA.

Ziarul sud-african The Sunday Mail afirmă că serviciul de protecţie a naturii şi faunei a stabilit că Grace Mugabe şi-a acoperit contrabanda ordonând Administraţiei să emită permise de export pentru fildeş sub pretextul unor „cadouri” pentru lideri străini. Odată ieşite din ţară, aceste „cadouri” erau integrate altor încărcături şi livrate pe piaţa neagră.

Activităţile ilegale ale lui Grace Mugabe fac obiectul unor fotografii făcute de reporterul australian Adrian Steirn care a filmat tot materialul pentru Al-Jazeera. Autorităţile anticorupţie din Zimbabwe anchetează în prezent condiţiile acordării unui doctorat lui Grace Mugabe în 2014 şi vice-cancelarul Universităţii a fost arestat în cadrul acestui dosar.

    Serviciile secrete, „acționare” la minele de diamante

Într-un raport publicat anul trecut, ONG-ul Global Witness acuză liderii din Zimbabwe că au deturnat ani de zile profiturile legate de exploatarea diamantelor pentru a finanţa represiunea adversarilor lor politici. Potrivit Global Witness, serviciile secrete din Zimbabwe (Organizaţia centrală de informaţii, CIO) a deţinut în mod discret o parte a capitalului unei companii care extrăgea diamante în mina din Marange.

Ultima oră
Pe aceeași temă